Івано-Франківськ виявився не дуже “прозорим” в питанні бюджету

08 червня 2016, 18:39

Сьогодні, 8 червня, в готелі «Станіславів» відбулась презентація фінальної частини проекту «За прозорі місцеві бюджети», де активісти та експерти  висвітлили результати оцінювання, планування та регламентування бюджетної політики.

За результатами дослідження, Івано-Франківськ набрав 39,5 балів із 173 можливих, що складає 22,8%, від загальної кількості балів і зайняв 10 місце з 17 українських міст.

Дослідження проводилось за трьома критеріями: прозорість, участь і доброчесність.

Так, за критерієм прозорості Івано-Франківськ отримав 19,2%, що відповідає найнижчому рівню. Це низький показник з усієї сукупності міст.

За критерієм участі місто досягло «мінімального рівня», забезпечивши виконання 30%. Саме цьому показнику Франківськ посів 10 місце у рейтингу.

Рівень доброчесності за результатами дослідження виявився «мінімальним» – 28,6%.

Результати дослідження засновані на відповідях на офіційні інформаційні запити до профільних структур, та з офіційних документів, що викладені на сайтах міської влади.

Активісти кажуть, що за результати роботи виявили як мінуси, так і плюси бюджетної політики міста.

Серед труднощів називають закритість  процесу формування бюджету міста та фінансової звітності комунальних підприємств міста. Серед плюсів – хороший показник участі.

Натомість представники економічного управління виконкому присутні на круглому столі кажуть, що з лютого 2016 року ситуація змінилася. Серед нововведень – оновлений сайт, де публікуються фінансові звіти, а також запровадження системи "Відкритого бюджету".

З напрацюваннями активістів економісти виконкому обіцяють ознайомитися і врахувати зауваження активістів.

Оцінювання здійснювалося громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети», що координується Одеською обласною організацією «Комітет Виборців України» та Фундацією «Відкрите суспільство». Оцінювання стало можливим завдяки фінансовій підтримці  Європейського союзу та Посольства Фінляндії в Україні.

ДЖЕРЕЛО

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %