Здолбунівська громада на Рівненщині першою в області вирішила придбати військові облігації

21 лютого 2023, 8:33

20 лютого 2023 року у Здолбунівській громаді Рівненської області визначили первинного дилера для придбання державних цінних паперів. За рішенням конкурсної комісії, ним стало АТ «Державний експортно-імпортний банк України», - інформує Громадське Партнерство "За прозорі місцеві бюджети!".

Під час обговорення можливих способів використання бюджетних коштів з користю для оборони та громади міський голова Владислав Сухляк поділився думкою про досвід сусіднього обласного центру з іншого регіону, де скористалися механізмом придбання військових облігацій. Цю ідею підтримав експерт Партнерства Микола Орлов, оскільки вважає цей механізм дієвим, ефективним, адже це і фінансування оборонних потреб країни, і вигідний депозит бюджетних коштів, а самі ставки за державними облігаціями перевищують найоптимістичніші відсотки комерційних депозитів. Крім того, вклади захищені державою. Експерт поділився власним досвідом як фізичної особи роботи з брокером і придбання подібних цінних паперів.

Заступник міського голови Юрій Сосюк разом з фахівцями фінансового управління, юристами, бухгалтерами склав запит до всіх 17 потенційних установ області, які могли надати таку послугу для ОМС, отримали відповіді від декількох з них та ухвалили відповідне рішення.

Таким чином  Здолбунівська міська рада першою на Рівненщині вирішила придбати у 2023 році державні цінні папери – облігації внутрішньої державної позики, які випущені державою в умовах воєнного стану, і близька до завершення інновативної фінансової операції.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %