За національним Індексом прозорості місцевих бюджетів Чернівці посіли друге місце серед 37 українських міст

23 лютого 2019, 18:36

19 лютого у Чернівцях відбувся круглий стіл "Індекс прозорості місцевих бюджетів-2018: Чернівці", під час якого були представлені та обговорені результати вимірювання рівня прозорості бюджетного процесу міста Чернівців.

Вимірювання здійснювалось експертами Товариства «Український Народний Дім в Чернівцях»  в рамках національної кампанії Громадського партнерства "За прозорі місцеві бюджети!" за унікальною Методологією оцінки прозорості місцевих бюджетів, яка включає 139 критеріїв і надає можливість комплексно оцінити рівень бюджетної прозорості будь-якого міста. 

Кампанією вимірвання було охоплено 37 українських міст — всі міста-обласні центри, м. Київ та низка міст-районних центрів. За її результатами сформовано національний рейтинг "Індекс прозорості місцевих бюджетів - 2018" та рекомендації з підвищення рівня прозорості бюджетного процесу у відповідних містах.

За результатами вимірювання Чернівці посіли друге місце серед міст (перше серед міст обласних центрів) та перемогли у номінації «Відкритість бюджетної інформації». Чернівці отримали індекс 65, що відповідає високому рівню прозорості місцевого бюджету.

Серед пропозицій, які підготовлені експертами:  розробка і поширення «Бюджет для громадян», доповнити інформацію на сайті «Фінанси міста» (переліком головних розпорядників коштів, посиланням на e-data та Прозорро), створити робочу групу з розробки проекту бюджету, використовувати он-лайн інструменти консультування, впроваджувати машиночитанний формат тощо.

Національна кампанія "Індекс прозорості місцевих бюджетів — 2018" здійснюється Громадським партнерством "За прозорі місцеві бюджети!" в рамках проекту "Підвищення прозорості бюджетного процесу на локальному рівні" за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження".

З детальними результатами оцінювання та Методологією  оцінки прозорості місцевих бюджетів можна ознайомитись на сайті https://tlb.in.ua.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %