Влада запровадить у Чернігові конкурс проектів для громадських організацій

30 січня 2016, 14:54

Завдяки ініціативі та плідної роботи Поліського фонду міжнародних і регіональних досліджень та ряду громадських організацій міста Чернігова з 1 липня 2016 року все-таки буде запроваджений конкурсний підхід при розподілі фінансів з міського бюджету на підтримку громадських організацій.

Впродовж кількох місяців тривали довгі дискусії щодо запровадження конкурсного підходу з депутатським корпусом, з громадськими організаціями. Експерти разом з громадськими діячами напрацювали Положення щодо проведення конкурсу серед громадських організацій, прописали умови участі в Програмі та всі необхідні технічні моменти. Аби донести важливість даного рішення, активісти провели ряд презентацій і переговорів з депутатами міської ради, разом з якими й були усунуті недоліки в документах.

І вже 28 січня 2016 року більшість депутатів під час 3-ї сесії Чернігівської міської ради підтримали та проголосували за запровадження конкурсного підходу для фінансування заходів громадських організацій, що визначаються Програмою підтримки громадських організацій Чернігова на 2016 рік. Конкурс почне діяти з липня цього року. Таке відтермінування пов’язано з дефіцитом часу і неготовністю до кардинальних змін принципів фінансування у Чернігівській міській раді.

Наразі в першому півріччі 2016 року фінансування здійснюватиметься за старою схемою, без конкурсу. Водночас є час для робочої групи розробити ефективні умови проведення конкурсу, опрацювати Положення та Програму задля ефективної реалізації проекту та отримання корисного результату для міста.

Зараз же діє Програма, фінансування якої охоплює 17 громадських організацій Чернігова, які працюють у сфері надання соціальних послуг. На ці перші півроку фінансування передбачається в сумі 534 тисячі 278 гривень. Найбільша сума коштів закладена на діяльність громадської організації по роботі з безпритульними. Окрім оплати комунальних послуг, ще близько 200 тисяч йде на зарплати працівникам. Іншим організаціям оплачують в основному оренду приміщення та комунальні видатки.

Проект реалізується в рамках проекту «Прозоре бюджетне фінансування громадських організацій Чернігова – шлях до посилення їх спроможності» Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень в рамках ініціативи «Громадянське суспільство та ЗМІ — за прозорі місцеві бюджети!», що виконується Одеською обласною організацією «Комітет виборців України», Фундацією «Відкрите суспільство» та громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» за фінансової підтримки Європейського союзу та Посольства Фінляндії в Україні.

ДЖЕРЕЛО

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %