Війна та динаміка доходів обласних бюджетів: приклад Рівненщини

08 серпня 2022, 13:50

Обласні бюджети за півроку 2022 стали об’єктом уваги аналітиків Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Загальний висновок, наведений на початку звіту, може видатися занадто очевидним: на відміну від показників травня, у червні 2022 року доходи обласних бюджетів пілотних регіонів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» були меншими, ніж відповідні показники 2021 року.

Проте при розгляді джерел доходів обласних бюджетів, наприклад, Рівненської області, виявляються прості закономірності, - зазначає експерт Громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» Микола Орлов. Джерела, пов’язані із місцевим бізнесом, доходами бюджетних установ, виплатою зарплат та податків з них залишаються на рівні, не нижчому ані за попередні місяці цього року, ані минулого. Суттєві зміни лише за позицією "Трансферти". Зменшення цільових субвенцій та дотацій на вільні потреби області суттєво вплинули на підсумкові показники доходів і фактично стали єдиною важливою причиною результатів бюджетного червня. І хоча сутність транфертів у дослідженні не розкрита, чи це з державного бюджету чи на горизонтальному рівні, та ідея висновків від того не змінюється. Як бачимо, кризи в сенсі катастрофи немає.

Але громадам не менш цікаво знати, який у них стан справ із місцевими бюджетами, тому започаткована Партнерством як за власної ініціативи, так і за підтримки міжнародних донорів практика оцінки місцевих бюджетів актуальна і нині. За результатами іншого дослідження, яке доступне на сайті проєкту фінансової грамотності від НБУ, таких українців, які проголосували за позицію «Мені цікаво знати, куди йдуть мої податки», у 2021 році було аж 72%, що є ще одним підтвердженням актуальності теми фінансової грамотності та відкритості бюджетів, з урахуванням, звісно витрат на оборону та інших важливих речей воєнного періоду, які не варто деталізовувати.

Підсумовуючи: що більше досліджень фінансового стану, фінансової грамотності, прозорості бюджетів, - то краще. Особливо якщо ці результати ретельно прокоментовані експертами у доступній читачам формі, а читачі мотивовані до підвищення свого рівня розуміння таких матеріалів.

 

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %