Верхнянська територіальна громада: згуртованість і праця для Перемоги

03 червня 2022, 15:30
Громадське Партнерство "За прозорі місцеві бюджети!" продовжує публікувати історії громад, які після повномасштабного вторгнення росії стали на захист Української державності. Нижче - історія Верхнянської громади, що на Франківщині.
"Верхнянська громада докладала багато зусиль для бюджетної прозорості і підзвітності. Кілька років тому громада "з нуля" створила свій сайт. Тоді їй не вистачило половини балу, щоб здобути бюджетний "Оскар" на щорічній церемонії "Кришталь року". Нам з Віталієм Світликом дуже приємно працювати з цими людьми, і те, що вони зараз роблять на волонтерському фронті, неймовірно надихає", - розповідає експерт Партнерства Михайло Джогола.
Чим живе громада зараз, що вдалося зробити і що - у планах?
Після повномасштабного вторгнення зусиллями активних жителів с. Верхня було встановлено систему оповіщення, пізніше такі ж системи оповіщення зробили й в інших населених пунктах громади (с.Болохів, с.Збора) завдяки меценатам та допомозі з-за кордону.
Відразу ж у громаді створили штаб постійного реагування з ліквідації надзвичайних ситуацій у воєнний період, до якого увійшли керівники профільник служб, зокрема транспортної, медичної, служби господарського забезпечення тощо.
З перших днів війни, коли стало зрозуміло, що громада стане прихистком для вимушених переселенців, всі жителі без винятку долучилися до волонтерської діяльності. Допомагали продуктами харчування, речами першої необхідності. Пункти збору допомоги як для ВПО, так і для військових, організували на базі навчальних закладів громади.
Швейна майстерня, створена за підтримки Програми DOBRE, у березні 2022 року розпочала роботу з пошиття прапорів, розгрузок та підсумок для військових ЗСУ. Перші кошти на придбання тканини та комплектуючих виділив місцевий підприємець Назар Волощак. Надалі тканина та комплектуючі закуповуються за кошти небайдужих жителів громади, спонсорів, волонтерів та українців, які працюють в Іспанії, Канаді, Чехії та Польщі. Також за ці кошти додатково придбали ще три швейні машинки. Тут працюють у три зміни місцеві швеї-волонтерки, які працюють щоденно з 9.00 до 18.00. Загалом у Верхнянській громаді пошили 75 прапорів, 360 розгрузок, 200 підсумків.
У громаді створена волонтерська група, яка взяла на себе забезпечення військовослужбовців, внутрішньо переміщених осіб та цивільне населення областей, в яких точаться бої, всім необхідним.
Волонтери налагодили тісну співпрацю з жителями громади, які працюють в Іспанії, Канаді, Чехії та Польщі і активно включилися до збору гуманітарної допомоги для України. Зараз транспортна служба Верхнянської ТГ перевозить гуманітарні вантажі від кордону, надалі формуються гуманітарні вантажі, що в першу чергу відправляються до військових частин, в яких перебувають військовослужбовці з населених пунктів громади.
За зверненнями голів сусідніх територіальних громад, представників лікарень, дитячих будинків, волонтерів з інших міст та областей, у громаді також формуються пакунки з усім необхідним та передаються до місць призначення.
Гуманітарна допомога доставляється як власними транспортними засобами волонтерів Верхнянської громади, так і самовивозом.
Також волонтери отримали гуманітарний вантаж у вигляді автомобілів, які безоплатно, в якості безповоротної гуманітарної допомоги, передані військовим.
Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %