В Ужгороді відбувся круглий стіл “Індекс прозорості місцевих бюджетів-2018: Ужгород”

27 лютого 2019, 11:48

19 лютого в Ужгороді відбувся круглий стіл "Індекс прозорості місцевих бюджетів-2018: Ужгород", під час якого були представлені та обговорені результати вимірювання рівня прозорості бюджетного процесу міста Ужгорода.

Вимірювання здійснювалось експертами ГО "Центр Політичних Студій"  в рамках національної кампанії Громадського партнерства "За прозорі місцеві бюджети!" за унікальною Методологією оцінки прозорості місцевих бюджетів, яка включає 139 критеріїв і надає можливість комплексно оцінити рівень бюджетної прозорості будь-якого міста. 

Кампанією вимірвання було охоплено 37 українських міст - всі міста-обласні центри, м. Київ та низка міст-районних центрів. За її результатами сформовано національний рейтинг "Індекс прозорості місцевих бюджетів - 2018" та рекомендації з підвищення рівня прозорості бюджетного процесу у відповідних містах.

За результатами вимірювання рівень прозорості бюджетного процесу міста Ужгород склав 42% зі 100% можливих. Експерти оцінювали інформацію, що присутня на сайті міської ради. Згідно з вимогами українського законодавства бюджетний процес має бути повністю оприлюднений на сайті ради. Це означає, що мешканці міста не лише можуть долучитись до формування бюджету, але й контролювати процес його виконання, внесення змін та отримати звіти від основних розпорядників бюджетних коштів.



Прозорість бюджетного процесу Ужгорода оцінювали на 4-х етапах: на етапі складання бюджету рівень прозорості склав 22%, на етапі розгляду та прийняття проекту рішення про бюджет рівень прозорості склав 54,2%, на етапі виконання бюджету та внесення змін до нього рівень прозорості склав 48,7%, а на етапі підготовки, розгляду та прийняття звіту про виконання бюджету рівень прозорості склав 42,5%.

Експерти також розробили та надали рекомендації щодо покращення рівня прозорості бюджетного процесу міста Ужгород. Найбільше проблем із висвітлення інформації на сайті ради є з розділом "Про бюджет міста" - у ньому повинні знаходитись усі бюджетні документи та бюджетні розділи, проте, наразі, у розділі є лише проект рішення про бюджет. Також експерти порадили більше залучати громадян до бюджетного процесу - це означає, що мешканці можуть надавати свої пропозиції до бюджеу на наступний рік, проводити громадські слухання, брати участь у бюджетних слуханнях - заході, на якому громаді презентують проект рішення про бюджет на наступний рік, та отримаують зауваження щодо нього.

З детальними результатами оцінювання та Методологією  оцінки прозорості місцевих бюджетів можна ознайомитись на сайті https://tlb.in.ua/.

Національна кампанія "Індекс прозорості місцевих бюджетів - 2018" здійснюється Громадським партнерством "За прозорі місцеві бюджети!" в рамках проекту "Підвищення прозорості бюджетного процесу на локальному рівні" за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження".

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %