В Тернополі відбулася зустріч з представниками Байковецької ОТГ

11 серпня 2017, 15:15

Плідна дводенна зустріч відбулася в Тернополі із представниками Байковецької ОТГ.

Це був тренінг "Антикорупційні механізми в ОТГ" в рамках проекту "Запобігання корупції в об'єднаних територіальних громадах", який реалізується Громадським партнерством "За прозорі місцеві бюджети!" в рамках програми DOBRE. Тренери Микола Орлов та Ольга Ферар презентували антикорупційні механізми та процедури їх впровадження в ОТГ.

Протягом тренінгу учасники не тільки почули, а й побачили і відтворили в рамках ділової гри та вирішенні багатьох практичних ситуацій, як діють принципи доброчесності, а де є корупціоногенні фактори. Учасники діляться і власним баченням діяльності механізмів у громадах. Так у Байковецькій громаді вже діє система бюджетних закупівель через Prozorro, транзакції можна бачити і в e-data, а призначення на посади відбувається за конкурсом. П’ятеро із присутніх самі проходили конкурс на свої посади.

Приємно, що тренінг викликав інтерес і на ньому були присутні п’ять старост громади, секретар ради, начальники відділів, а також двоє представників молодіжного комітету.

Після об’єднуючого корпоративного заходу ввечері першого дня, на другий день справи ладилися ще краще, а вправи виконувалися ще швидше. Влучні визначення чим відрізняються прозорість дій місцевої влади від відкритості пролунали саме від учасників заходу (п.Слободян Назарій). Назарій став ще й автором самого влучного підпису під фото з події. Під час того як вже 10 хвилин учасники складали визначення Корупції і в буквальному сенсі слова розтяглися по всій підлозі кімнати, він виголосив «Не легко пишуться Закони про Корупцію».

Справжнім «живчиком» при виконанні вправ і відповідях на питання проявила себе секретар ради п.Турчманович Юлія, серед старост свою думку з усіх питань мав п.Каліщук Роман. Вибір антикорупційних інструментів для подальшої роботи над ним до повного впровадження в громаді відбувався у демократичний спосіб – шляхом голосування. В результаті громада обрала першочерговими до впровадження Антикопупційну експертизу, програму та наглядові ради у КП, а також учасники тренінгу попросили допомогти порадами при формуванні розділів про бюджет, консультації із громадськістю та антикорупційну політику в Статуті громади, який зараз розробляйтесь в Байківцях. На завершення керівник економічного відділу ради п.Володимир Атаманчук подякував від імені учасників за тренінг та наголосив, що основна результативна робота ще попереду під час коучинг-сесій експертів проекту і спеціалістів з громади.

Програма навчання та наставництва для громадян "Запобігання корупції в об'єднаних територіальних громадах" реалізується Громадським партнерством "За прозорі місцеві бюджети!" в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %