Українські міністерства та держкомпанії перейшли на закупівлі в ProZorro

04 квітня 2016, 10:28

Всі міністерства, відомства і найбільші державні компанії з 1 квітня повинні були перевести свої закупівлі в електронну систему ProZorro в зв'язку з вступом в силу закону «Про державні закупівлі».

Про це зазначено в повідомленні Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

«Всі найбільші державні замовники тепер зобов'язані перевести свої надпорогові закупівлі в електронну систему Йдеться про тендери вартістю в мільйони гривень від найбільших компаній України: "Укрпошта", "Укрзалізниця", "Енергоатом", а також від центральних органів виконавчої влади», — цитується в повідомленні заступник міністра Максим Нефьодов.

За даними МЕРТ, 1 квітня — перший етап впровадження електронної системи держзакупівель, а з 1 серпня використання електронної системи стане обов'язковим для інших державних замовників.

У пілотному режимі електронна система працювала з лютого 2015 року, її використання було добровільним: кожен держзамовник міг проводити в ProZorro допорогові закупівлі товарів і послуг на суму до 200 тис. грн і робіт — до 1,5 млн грн. У пілотному режимі ProZorro дозволила заощадити більше 1,4 млрд грн.

«За нашими прогнозами, в 2016 році вдасться заощадити близько 5 млрд грн», — вважає заступник міністра.

Зараз систему ProZorro використовує близько 3 тис. замовників, а до кінця року до неї будуть підключені вже близько 25 тис. замовників.

За його словами, в перший рік пілотного проекту права на систему ProZorro належали Transparency International, що було важливо як з технічної, так і з публічної точки зору, зважаючи на величезний авторитет цієї міжнародної антикорупційної організації. Після завершення першого етапу розвитку системи, права на неї було передано державному підприємству «Зовнішторгвидав України», яке підпорядковане Міністерству економічного розвитку і торгівлі України. Саме на базі ДП «Зовнішторгвидав України» відбувається підготовка системи до експлуатації на національному рівні.

ДЖЕРЕЛО

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %