У Жовкві провели публічний звіт про виконання місцевого бюджету

18 березня 2024, 14:25

У громадах-учасницях проєкту "Бюджетна партисипація від А до Я", що реалізується Громадським Партнерством "За прозорі місцеві бюджети!" за підтримки проєкту USAID "ГОВЕРЛА", тривають публічні звіти про використання бюджетних коштів. Під час таких заходів використовуються інструменти, якими з громадами поділилися експерти та експертки Партнерства.

Нещодавно такий публічний захід провели у Жовківській громаді на Львівщині.

Яким був алгоритм звітування?

1. Фінорган підготував візуалізований звіт про виконання бюджету за 2023-й рік.

2. Проанонсували проведення заходу і запросили учасників, причому для цього було обрано зручний час - 17 година робочого дня.

3. Провели звітування силами начальниці фіноргану. Важливо, що були слайди не лише про витрачання коштів, а й про те, як кожен житель громади може вплинути на доходну частину бюджету.

4. За наслідками звіту оприлюднили інформацію на офіційному сайті та у соцмережах.

"Це хороший приклад спроби реалізувати алгоритм публічного звітування про фінанси в громаді. Подяка ОМС за те, що почули поради, підготували презентацію і провели публічне звітування. Чи є ще щось, що можна допрацювати? Звісно, є і завжди буде. Наприклад, ширше анонсувати зустріч, використати більшу кількість каналів інформування, не ставити за мету швидко провести, а розказати просто і відповісти на запитання, які, по ідеї, мають виникати. Впевнений, наступного разу це можна буде врахувати, долучити головних розпорядників коштів, змінити місце проведення із муніципальної владної будівлі на іншу. З цього приводу колеги-експерти Партнерства вже готували аналітичні матеріали, якими можна скористатися й іншим громадам, які ще не провели свої звіти публічно. Загалом першим завжди важче, тому ще раз можна лише подякувати Жовкві за спробу", - розповів Микола Орлов, експерт проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я».

Ця публікація створена Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %