У Комиш-Зорянській громаді відбулась презентація проєкту «Прозорість місцевих бюджетів»

09 червня 2021, 16:44

Взаємодія між владою і громадою з бюджетних питань у Комиш-Зорянській селищній об'єднаній територіальній громаді модернізується.

Перебіг проєкту «Прозорість місцевих бюджетів» презентували 8 червня експерти Громадського партнерства "За прозорі місцеві бюджети!" у Комиш-Зорянській громаді Запорізької області.

Презентацію відкрив селищний голова Ігор Гнатуша. Під час подальшої презентації експерт Партнерства Олексій Андреєв розповів про проєкт та його основні змістовні компоненти.

Метою заходу було ознайомити присутніх із основними етапами реалізації проєкту «Прозорість місцевих бюджетів». На заході були присутні 15 відповідальних осіб громади, зокрема заступники сільського голови, старости, керівництво фінансового органу тощо.

Найбільшу зацікавленість учасників викликав компонент щодо розробки та впровадження «Бюджету для громадян» (БдГ). В ході обміну думками з цього приводу експерт проєкту Олексій Андреєв рекомендував ознайомитися із базою Бюджетів для громадян, з якої можна буде запозичити найбільш вдалі ідеї та концепції для реалізації.

Нині у громаді працюють над збільшенням кількості кваліфікованих громадських активістів., тож на зустрічі обговорили питання розробки місцевої програми розвитку громадянського суспільства та її впливу на налагодження конструктивної взаємодії громадських активістів із селищною радою.

Наприкінці зустрічі узгодили першочергові кроки з організації подальшої співпраці у межах проєкту, зокрема, було прийнято рішення підготувати проєкт розпорядження про створення робочої групи та обговорено критерії відбору членів до цієї робочої групи.

Нагадаємо, що метою проєкту «Прозорість місцевих бюджетів» є підвищення рівня прозорості бюджетного процесу та участі членів громади у ньому. Досягнення більшого рівня прозорості буде досягнуто завдяки реалізації основних компонентів проєкту – проведенню оцінювання рівня прозорості бюджетного процесу громади та розробці "Бюджетів для громадян" і проведенню з їх використанням інформаційно-просвітницької кампанії для мешканців громади.

Наступним суттєвим етапом реалізації проєкту буде проведення тренінгу з питань прозорості бюджетного процесу та фінансового управління для представників 5 громад Запорізької області. Тренінг заплановано на 29-30 червня 2021 року.

Зустріч проведено в рамках Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %