У Гуляйпільській і Пологівській громадах стартувала нова програма

10 червня 2021, 14:54

9 червня експертка Громадське партнерство "За прозорі місцеві бюджети" Елла Петренко провела в обох громадах зустрічі-презентації програми «Прозорість місцевих бюджетів», що спрямована на посилення доброчесності у громадах, поліпшення практик фінансового менеджменту та збільшення прозорості місцевих бюджетів.

Презентація інструментів, що мають на меті підвищити рівень прозорості бюджетного процесу в громадах та залучити до нього мешканців, викликала жваве обговорення.

Учасники зустрічі у Пологівській громаді запитували про те, як показали себе в громадах 1-3 когорти презентовані інструменти, які були розроблені експертами Партнерства та впроваджені раніше.

"Кожен з інструментів має абсолютно практичне призначення і може бути адаптований під реалії громади. Так, наприклад, Бюджет для громадян може бути виготовлений в різних форматах, які є доступними та зручними для мешканців, однак структура цього документу є фіксованою, і його мета - зробити складну бюджетну інформацію більш зрозумілою для громадян", - роз'яснила експертка.

У Гуляйпільській громаді учасники заходу хотіли отримати якомога більше практичних кейсів у сфері підвищення прозорості місцевих бюджетів. Експертка охоче поділилися цим досвідом (зокрема й власним професійним): обговорювали ефективність впровадження Бюджетів для громадян, важливість залучення мешканців до бюджетного процесу, які можуть бути наслідки для громади, якщо не намагатися встановити довірливі відносини між владою та громадою.

Впродовж року у рамках програми в громадах буде проходити низка активностей:

  • тренінг «Прозорість бюджетного процесу та публічного фінансового управління в ТГ»;
  • оцінювання рівня прозорості бюджетного процесу в громаді згідно з Методологією оцінки прозорості місцевих бюджетів;
  • розробка «Бюджету для громадян»;
  • проведення інформаційно-просвітницької кампанії для підвищення рівня обізнаності громадян щодо питань бюджетного процесу та активізації участі у ньому (збір пропозицій до бюджету на 2022 рік).

Зустрічі проведено в рамках Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %