У громадах-учасницях проєкту "Бюджетна партисипація від А до Я" стартували дні бюджету та уроки для школярів

28 травня 2024, 10:37

У громадах-учасницях проєкту "Бюджетна партисипація від А до Я", який реалізує Громадське партнерство "За прозорі місцеві бюджети!" за підтримки Проєкту USAID "ГОВЕРЛА", стартували Дні бюджету та уроки для школярів про фінансову та бюджетну грамотність.

Перші уроки відбулися в Южненській  міській громаді на Одещині та Білокриницькій сільській громаді на Рівненщині. Експертка Олена Шевчук і експерт Микола Орлов розповіли старшокласникам і старшокласницям громад про те, що таке бюджет громади, як він наповнюється і за якими принципами витрачається, а також як вони можуть долучитися до бюджетного процесу у своїх громадах.

Урок у Білокриницькій громаді

Урок у Южненській громаді

Після уроку в Южненській громаді вирішили, що міська рада запросить старшокласників і старшокласниць на екскурсію до мерії, аби більше розповісти про роботу місцевого самоврядування та про бюджетну політику громади. Така зустріч відбулася 22 травня. Під час візиту учнів та учениць ознайомили з управліннями виконавчого комітету та діяльністю органів місцевого самоврядування. 

"Після уроку, який провела Олена Шевчук, у молоді виникло багато питань, вони дуже активізувалися і звернулися до нас з пропозицією більше дізнатися про роботу місцевої влади і бюджет громади. Ми радо погодилися і зробили екскурсію для шкільних активістів і активісток чотирьох шкіл нашої громади, запросили їх на чай з міським головою, показали їм, як ми працюємо, продемонстрували роботу фінансового відділу. У молодих людей було багато питань, і ми дуже задоволені, що вони так активізувалися", - розповіла заступниця начальника управління економіки - начальниця відділу зовнішньоекономічної діяльності, інвестицій та туризму Южненської міської ради Олена Камалова-Кутинець.

Перший День бюджету відбувся у Вишнівській сільській громаді на Волині. 

"Ідея заходу - привернути уваги до спільного кошторису громади, посилити залученість громадян до бюджетного процесу, покращити комунікацію влади і громади. І всі найбільш сміливі очікування від заходу перевершили себе. Було очевидно, що представники Вишнівської сільської ради прагнули, щоб усе пройшло комфортно, згідно з наперед пропрацьованим планом і з розумінням жителів", - розповіла експертка Марія Орлова.

На уроці фінансової грамотності, який проводила Марія Орлова, були присутні близько тридцяти молодих людей, які долучилися до обговорення процесу формування сімейного бюджету і бюджету громади, а також ставили питання про механізм впливу громадян на бюджетний процес.

Під час фінансового квесту команда «Загальний фонд» змагалася з командою «Спецфонд», а у місцевому парку жителям громади роздавали примірники "Бюджету для громадян" та збирали пропозиції до бюджету. У результаті зібрали більше сорока письмових пропозицій.

З ілюстрованим бюджетом на 2024 й рік можна ознайомитися за посиланням.

Подати пропозицію до бюджету громади можна тут.

Ознайомитися із НПА щодо збору пропозицій в громаді і розробкою БдГ можна тут і тут.

Як зазначила Марія Орлова, менторка громади, "все було легко і зрозуміло, як і має бути, коли складні речі пояснюють просто. Охочих було більше ніж могла вмістити зала, молодь була допитлива та активна, жителі - щедрі на добрі слова".

Доповнила картину вражень Любов Ющук, начальниця фінвідділу:

"Ми раді, що все так вийшло, бо що на часі, а що не на часі вирішувати стає все важче, але заключний благодійний ярмарок, який у нас відбувся в день Бюджету лише підтвердив правильність спланованого, донати були щедрими і це теж про гроші і допомогу.

Коментує Ірина Богуш, начальниця юридичного відділу ОМС: 

"Я вдячна експертам Партнерства і проєкту USAID "ГОВЕРЛА" за якісний супровід громади, у такій співпраці все робиться попри неймовірну зайнятість ОМС, швидко і, сподіваюся, якісно. Нам сподобався зверстаний і надрукований коштом проєкту візуалізований бюджет нашої громади, ми випробували технологію збору пропозицій від громадян в старостинських округах зусиллями старост і в центральній садибі на сам День бюджету. Відгуки від людей схвальні, а це хороший індикатор, що захід сподобався".

Заходи проводяться Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стали можливими завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цих заходів не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %