Третя хвиля з серії тренінгів: громади опановують інструменти бюджетної прозорості

27 лютого 2024, 7:45

Експерти та експертки Громадського Партнерства "За прозорі місцеві бюджети!" продовжують серію тренінгів для громад-учасниць проєкту "Бюджетна партисипація від А до Я", що реалізується Партнерством за підтримки проєкту USAID "Говерла".

Упродовж тижня з 19 по 25 лютого три дводенні тренінги "Ефективні інструменти бюджетної партисипації" відбулися для Тетерівської та Ємільчинської громад з Житомирщини і Жовківської громади зі Львівщини.

Експерти та експертки Микола Орлов, Марія Орлова, Тетяна Романова і Олег Черненко розповіли учасникам/цям про базові елементи прозорості бюджетного процесу та залучення громадян до нього, пояснили особливості розробки "Бюджету для громадян" та як збирати пропозиції від громадян до бюджету.

А ось і відгуки від учасників та учасниць нашого навчального марафону.

Представники/ці Ємільчинської громади:

«Все було на дуже гарному рівні. Надзвичайно крутий досвід та неймовірний обсяг роботи провели висококваліфіковані тренери», «Дякуємо за отримані матеріали, цей тренінг проведений не дарма», «Щиро дякую за цікавий тренінг, дізналась багато потрібної і важливої інформації, яку буду використовувати у своїй роботі з молоддю».

Під час тренінгу учасники/ці напрацювали візуалізацію майбутнього "Бюджету для громадян", склали план Дня бюджету громади та обрали нормативно-правові акти, які будуть впроваджувати за експертної підтримки нашої команди у своїй громаді.

Участь у тренінгу від Тетерівської громади взяли як представники/ці ОМС, так і депутатського корпусу та громадськості. Під час заходу учасники/ці мали можливість подискутувати, спланувати кроки на шляху створення прозорого процесу місцевого бюдету та напрацювати майбутній "Бюджет для громадян". За словами представників/ць громад, бюджетна прозорість покращує рівень діалогу в громаді між владою і громадянами.

Начальниця фінансового відділу Жовківської міської ради Олександра Киячківська:

"Добре, що ми відвідали такий тренінг, я переконалася, що в нашій громаді багато що є і робиться, але бракує нормативних актів, щоб описати правильно ці процедури і вже згідно з ними діяти. Маю 27 років досвіду у цій сфері, але переконалася, що меж пізнанню немає, було цікаво і насичено".

Тренерка-експертка проєкту Марія Орлова:

"Єдина громада в проєкті зі Львівщини просто змушена показувати приклад відкритості, прозорості та залученості в бюджетній тематиці. Ми плідно попрацювали, є ідеї щодо бюджету у спрощеній формі, є з чого вибрати заходи для Дня бюджету в громаді, ну і власне інтерес до заходу був більший, ніж ми очікували. 20 учасників і в т.ч щедре представництво старост додали креативності у практичних вправах під час зустрічі".

Ця публікація створена Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %