Тренінг «Прозорість бюджетного процесу та управління публічними фінансами в ТГ» відбувся в перших громадах Чернігівщини

08 липня 2021, 16:09

Тренінг «Прозорість бюджетного процесу та управління публічними фінансами в ТГ» відбувся в перших п’яти громадах четвертої когорти Чернігівщини.

Експерти Громадського партнерства "За прозорі місцеві бюджети" Микола Орлов та Олександр Мошнягул 6-7 липня навчали основам бюджетної прозорості фахівців і фахівчинь Лосинівської, Коропської, Сосницької, Новгород-Сіверської, Любецької територіальних громад.

Під час тренінгу з використанням практичних прикладів та вправ обговорили та закріпили знання про зміст й інструменти забезпечення прозорості та відкритості бюджетного процесу територіальних громад.

За допомогою презентації та посібника «Бюджет громади людською мовою» команди напрацювали та презентували перші концепції Бюджетів для громадян (БдГ), які після тренінгу стануть підґрунтям для розробки їх остаточних версій.

Цікавою видалася вправа «батл фінансистів та громадськості». Кожен із учасників зміг уявити себе по іншу сторону своєї оперативної повсякденної роботи з фінансовою тематикою. Окремо у другій частині тренінгу пройшла презентація «Методології оцінювання рівня прозорості бюджетного процесу», оновленої експертами Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!». Учасники й учасниці тренінгу виявили зацікавленість у проведенні такого оцінювання.

За планом реалізації проєкту вже у липні громади-учасниці почнуть самостійно здійснювати оцінювання рівня прозорості свого бюджетного процесу і спільно з експертами доведуть опитувальники до компромісного і верифікованого стану, підтвердженого лінками на офіційні документи та самими документами. Також повністю буде опрацьована концепція бюджету для громадян.

Тренінг проведено в рамках Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %