Розпочалося стартове оцінювання рівня прозорості бюджетного процесу у громадах-партнерках програми USAID DOBRE

26 вересня 2024, 10:06

У 51 територіальній громаді, що є партнерками Програми USAID DOBRE, експерти проєкту «Протидія корупції та впровадження доброчесності в територіальних громадах» розпочали процес оцінювання рівня прозорості бюджетного процесу. Стартову діагностику проводять фахівці Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» спільно з ГО «Центр політичних студій». 

У межах проєкту ці територіальні громади пройдуть оцінювання прозорості місцевих бюджетів  за унікальною інноваційною методологією, яка враховує як чинне національне законодавство, так і визнані міжнародні стандарти забезпечення прозорості публічних фінансів. Під час оцінювання всі пʼять стадій бюджетного процесу у територіальних громадах перевіряються за понад 170 індикаторами на відповідність принципам прозорості, залучення громадян та інновативності.

Механізм застосування методології передбачає здійснення експертами Партнерства спільно з представниками фінансових органів територіальних громад оцінювання та розробку на основі його результатів планів підвищення прозорості бюджетного процесу в територіальній громаді. Крім того, територіальні громади матимуть консультаційну підтримку експертів Партнерства для старту впровадження цих планів.

«Оцінювання рівня прозорості бюджетного процесу позиціонується не як інструмент критики, а як джерело інформації для власного самовдосконалення, можливість розширити взаєморозуміння з громадянами та, в результаті, впроваджувати в життя справедливі рішення. Методологія, за якою здійснюється оцінка, не має аналогів в українській оціночній практиці та фактично виступає інструментом просування «ідеальної картини» прозорості місцевих бюджетів у майбутньому», – пояснив координатор Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» Анатолій Бойко.

За результатами оцінювання територіальна громада отримує певну кількість балів, і з оцінок усіх територіальних громад також складається рейтинг бюджетної прозорості, який дає можливість територіальним громадам порівняти свої результати з результатами інших. 

Це вже IV національна хвиля оцінювання рівня прозорості бюджетного процесу, що проводиться експертами Партнерства за підтримки програми USAID DOBRE. Попередні три хвилі були проведені у 2018, 2019 та 2021 роках і охопили понад 100 територіальних громад у 15 областях України. З детальними результатами оцінювання можна ознайомитись на сайті Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!».

Проєкт «Протидія корупції та впровадження доброчесності в територіальних громадах» організовано громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» спільно з ГО «Центр політичних студій» в межах Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) – це дев’ятирічна програма, що виконується Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма DOBRE тісно співпрацює зі 100 територіальними громадами (ТГ) у десяти областях України, щоб допомогти їм реалізувати переваги та справитися із викликами, які приносить децентралізація. Програма DOBRE надає технічну та матеріальну підтримку ТГ задля допомоги їм здійснювати урядування відкрито та підзвітно; відповідати на потреби громадян; підтримувати активну залученість громадян до прийняття рішень та вироблення політик.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %