Ризики і переваги бюджетної децентралізації

22 квітня 2016, 13:11

Розвиток кожної громади визначає її фінансова спроможність. А це у першу чергу, залежить від самої громади та професіоналізму  місцевої влади. Про те, як живеться сьогодні територіальним громадам говорили під час фахової майстерні Регіонального відділення Асоціації міст України: «Практичне застосування законодавства у сфері фінансово-бюджетної децентралізації. Забезпечення прозорості місцевих бюджетів.»

Про  необхідність податкової стабільності говорили представники  Голопристанської,  Таврійської, Каланчацької, Скадовської, Білозерської, Партизанської, Херсонської міських сільських, селищних рад. Однак усі зазначили позитивний результат від впровадження бюджетної децентралізації. Доходи місцевих бюджетів зросли майже у півтори рази.  Так, зробити треба дуже багато. Адже кожен громадянин прагне, щоб було заасфальтовано та відремонтовано саме його вулицю, зазначила Світлана Лужецька, секретар  Бериславської міської ради. І тут саме відкритість бюджетів  допоможе в забезпеченні діалогу з громадою.

s

Саме про це говорила з присутніми консультант з бюджетних питань Асоціації міст України Вікторія Корецька. Вона спробувала проаналізувати ті ризики, які вбачають представники органів місцевого самоврядування в бюджетній децентралізації. І учасники практикуму мали визнати, що головний ризик – це бездіяльність.
Ризики і переваги бюджетної децентралізації 11(1)

Від цього застерігав  Анатолій Негра, який протягом багатьох років успішно розвивав місто Гола Пристань. Постійний діалог з громадою,  зустрічі на кожній вулиці, правила, однакові для всіх громадян – ось запорука управлінського успіху. 15 років тому про наше місто мало хто знав, ми мали жебрацький бюджет. Сьогодні це місто добре знане, з гарними  традиціями  реальної демократії. У тому числі і в бюджетних питаннях, – зазначив Анатолій Негра. Об’єднання громад – ресурс для розвитку, який потрібно використовувати.  Зволікаючи з об’єднанням, ми  позбавляємо громади відчутних ресурсів.

Розумна, виважена політика з впровадження  бюджетної децентралізації, спрямована на перетворення громадян на активних учасників  розбудови громади. Саме це ми практикуємо в Білозерці. Маємо безперечні надії на успіх, – зазначив Олександр Царюченко, Білозерський  селищний голова.

ДЖЕРЕЛО

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %