Прозорі бюджети в громади Харківщини

21 квітня 2018, 12:25

20 квітня 2018 року в Старосалтівській ОТГ експерт Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов презентував проект «Доброчесні громади», яке реалізовує Громадське Партнерство «За прозорі місцеві бюджети!», до якого входить Чугуївська правозахисна група. Проект охоплює всі 50 громад-партнерів програми USAID DOBRE у Дніпропетровській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Миколаївській, Тернопільській, Харківській та Херсонській областях та складається з двох компонентів: «Фінансова доброчесність у громадах» та «Запобігання корупції в об єднанних територіальних громадах».

В рамках компоненту «Фінансова доброчесність у громадах» будуть проведені тренінги «Прозорість бюджетного процесу та фінансового управління в ОТГ», учасники яких дізнаються про переваги прозорості бюджетних процесів та активної участі громадян в управлінні фінансами та про інноваційні інструменти оцінювання та підвищення рівня прозорості бюджетного процесу та фінансового управління в громадах. Також в рамках цього компоненту кожна громада за допомогою Методології оцінки прозорості місцевих бюджетів навчиться оцінювати рівень прозорості власного бюджетного процесу, розробить "бюджет для громадян" - інноваційний формат пояснення "простою мовою" складних бюджетних питань для мешканців та проведе інформаційно-просвітницьку кампанію. У кожній громаді буде проведена оцінка прозорості бюджетного процесу, на основі результатів якої найпрозоріші громади отримають заохочення від програми DOBRE. В рамках компоненту «Запобігання корупції в об’єднанних територіальних громадах» будуть також проведені тренінги для представників громад, але вже щодо впровадження антикорупційних інструментів. 

Під час презентації були присутні керівництво громади, депутати, зокрема бюджетна комісія, керівництво комунального підприємство, представники фінансового відділу громади та громадськості, які задавали питання щодо впровадження проекту. наразі буде заплановано проведення перших тренінгів в цій громаді.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %