Проєкт «Прозорість місцевих бюджетів» стартував у Широківській громаді

08 червня 2021, 11:12

Проєкт «Прозорість місцевих бюджетів» стартував у Широківській об'єднаній територіальній громаді Запорізької області.

Експерт Громадського партнерства "За прозорі місцеві бюджети!" Олексій Андреєв 7 червня презентував проєкт для відповідальних осіб та активу громади. Метою заходу було ознайомити присутніх із основними етапами реалізації проєкту «Прозорість місцевих бюджетів». На заході були присутні 16 посадовців громади, зокрема й заступники сільського голови, керівництво фінансового органу.

Метою проєкту «Прозорість місцевих бюджетів» є підвищення рівня прозорості бюджетного процесу та участі членів громади у ньому. Досягнення більшого рівня прозорості буде досягнуто завдяки реалізації основних компонентів проєкту – проведенню оцінювання рівня прозорості бюджетного процесу громади та розробці "Бюджетів для громадян" і проведенню з їх використанням інформаційно-просвітницької кампанії для мешканців громади.

Найбільшу зацікавленість учасників викликав компонент щодо розробки та впровадження «Бюджету для громадян» (БдГ). В ході обміну думками з цього приводу експерт проєкту Олексій Андреєв зазначив, що під час підготовки БдГ важливо знайти баланс між його візуальною привабливістю та змістовною наповненістю, цей баланс може бути різним та залежатиме від цільової аудиторії та способів розповсюдження вже надрукованої брошури.

Вже найближчим часом представники громади отримають шаблон БдГ для внесення відповідних даних з бюджету громади на 2021 рік та таблиці щодо оцінювання рівня прозорості бюджетного процесу громади.

Широківська громада не є новачком у програмах, що виконуються за підтримки Глобал Ком’юнітіз (Global Communities). Так, у 2018-2020 роках у громаді успішно було реалізовано проєкт "Децентралізація приносить прозорість та ефективність в освіті та медицині" (ДІЄМО), одним з компонентом якого також було створення «Бюджету для громадян» та проведення інформаційної компанії з його розповсюдження. Тож громада мала можливість раніше апробувати цей інструмент популяризації бюджетної інформації, тому є всі підстави вважати, що цього року реалізувати цей компонент вдасться ще цікавіше та ефективніше з урахуванням вже набутого досвіду.

Наступним суттєвим етапом реалізації проєкту заплановано проведення тренінгу з питань прозорості бюджетного процесу та фінансового управління для представників 5 громад Запорізької області. Проведення цього заходу заплановано на 29-30 червня 2021 року.

Зустріч проведено в рамках Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %