Про місто Суми, його бюджет і тих, хто його розподіляє

14 липня 2017, 16:00

Українська політика, в тому числі і місцева, сповнена парадоксів. Наприклад місцеві еліти подають плоди бюджетної децентралізації за власні заслуги. В кожному місті чи містечку мер сміливо може вийти до виборців і сказати: "Люди! Всі 25 років попередня влада нічого не робила для вас. Але я і моя команда - це перші люди, які справді дбають про вас! Ми будуємо, ми ремонтуємо, ми стелимо асфальт, ми кладемо плитку. І, якщо це ще не відбулося у вашому дворі, то лише трішки почекайте. Черга обов’язково дійде до вас, бо ми молодці і професіонали". І виборці зазвичай підтримають діючу місцеву владу на виборах, зітхаючи: "може вони там і крадуть, але ж в місті щось робиться!".

Насправді головна заслуга в цьому не місцевих депутатів, а уряду і парламентарів, які дали місцевим громадам значні можливості для наповнення місцевої казни. А якщо говорити про місто Суми, то тут ще і присутня значна доля цинізму, адже фракція "Батьківщини" у Верховній Раді не підтримувала бюджетну децентралізацію. Однак сумська "Батьківщина", яка знаходиться в місті при владі, користується її плодами сповна.

Саме тому, готуючи аналіз бюджету міста Суми, ми вирішили вийти за рамки простого порівняння цифр, а подивитися дещо ширше: описати головні міські проблеми, типові корупційні схеми, систему прийняття рішень. Ми переконані, що без стратегічного бачення розвитку міста, безсистемні видатки - це "розмазування масла по хлібові". Коли по суті не вирішується жодна міська проблема, а рішення про будівництво тих чи інших об’єктів залежить від спритності та авторитету лобістів та начальників профільних управлінь.

Слід не забувати, що в Україні все швидко змінюється як в позитивний, так і негативний бік. Казка під назвою "бюджетна децентралізація" може так же раптово закінчитися, як і почалася. І щоб сумчани потім не шкодували за безцільно витраченими мільйонами, ми підготували цю аналітичну записку. Адже знання про бюджет - це лише перший крок до змін! Попереду багато спільної роботи влади і громадськості на благо нашого міста.

ЧИТАТИ ТУТ: Місто Суми під мікроскопом: про бюджет і не тільки

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %