Понад чотири тисячі жителів громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» взяли участь у Днях бюджету

17 липня 2024, 19:19

У 20 громадах-учасницях проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», відбулися Дні бюджету, в яких сукупно взяли участь більше чотирьох тисяч місцевих жителів.

Разом з експертами й експертками Партнерства очільники громад, фінансисти, представники комунальних установ презентували буклети «Бюджети для громадян», в яких зрозумілою мовою за допомогою інфографік пояснюється бюджетний процес, проводили неформальні зустрічі з жителями (наприклад, у формати кавування/чаювання, спілкування тощо), а також заохочували учасників і учасниць заходів подавати свої пропозиції до проєктів бюджетів громад на 2025 рік. Також експерти Партнерства провели у громадах уроки фінансової грамотності для молоді.

Окрім цього, кожна громада додала креативних елементів у проведення Днів бюджету. Наприклад, у Рокитнівській громаді (Рівненщина) організували театралізовану виставу «Як готували та ділили бюджет-коровай», у Тетерівській (Житомирщина) також зробили виставу – «Як Кайдаші бюджет ділили», у Рожищенській громаді (Волинь) організували  вікторину на знання бюджетних термінів, де за кожну правильну відповідь отримували грошову одиницю громади – рожкоїн, у Боратинській громаді (Волинь) зробили настільний бюджетний симулятор «Інвестуй у розвиток громади», а в Острозькій (Рівненщина) всі охочі брали участь у фінансово-історичному квесті «Знайди Острожика». Крім того, у ці дні проходили концерти, конкурси дитячого малюнку, кулінарні виставки (наприклад, серед їхніх «експонатів» були печиво у вигляді банкнот, торти, що символізували бюджет тощо) та інтелектуальні ігри на тему фінансів і бюджету.

«Громади доклали неймовірних зусиль, аби заходи про бюджет були максимально цікавими, оригінальними, щоб залучити якомога більше жителів і щоб кожен і кожна незалежно від віку чи сфери діяльності знайшли для себе щось корисне. Це необхідно, аби залучати жителів до бюджетного процесу, отримувати пропозиції до проєктів бюджету, щоб люди відчували, що їхня думка важлива і що вона враховується. Тож ми дуже раді, що громади так активно взяли  участь у цій діяльності і реалізували стільки творчих ідей», – розповів координатор Партнерства Анатолій Бойко.

«Особисто я дуже вражена креативністю і творчістю громад щодо підготовки до Днів бюджету. Наприклад, театралізовані вистави про бюджет – це щось неймовірне. Я бачила, що всі учасники також були в захваті. Саме так – креативно і цікаво – потрібно подавати інформацію про бюджет громади, про ті складні цифри і таблички, щоб навіть дитина зрозуміла, як формується бюджет», – вважає експертка Партнерства Тетяна Романова.

«Чітка та доступна інформація, розкладені по «поличкам» основні етапи бюджетного процесу. Саме цього часто не вистачає людям для відкритого діалогу з владою», – зауважив член Молодіжної ради міста Білгород-Дністровський (Одещина) Артем.

«Такі заходи дуже надихають. Люди згуртовуються, відчувають підтримку влади і навпаки. Звичайно, що неформальне спілкування, вікторини, веселі конкурси, які, втім присвячені важливій темі, допомагають жителям краще зрозуміти, чому важливо долучатися до бюджетного процесу і подавати свої ідеї й пропозциії. Головне, щоб у майбутньому такі заходи ставали постійним елементом діяльності громад, аби бюджетний процес завжди був прозорим і зрозумілим», – зазначила експертка Партнерства Марія Орлова

«Дні бюджету в громадах були сприйняті як позитивна практика роз'яснення, як відбуваються надходження до бюджету та видатки. Зокрема, всі керівники громад Закарпатської області (а це 5 громад, які долучилися по проєкту) задоволені живим спілкуванням з жителями громади. Водночас великою несподіванкою для багатьох стали цифри витрат на освіту в громадах, тому що ці видатки по громадах Закарпаття коливаються від 60 до 86% від загальної суми бюджету. Я вважаю, що такі заходи покращують комунікацію між владою та жителями громад, оскільки за роки нерозуміння складних бюджетних формулювань накопичилася недовіра до органів влади, які адмініструють бюджетні кошти», – розповів експерт Партнерства Віталій Світлик.

Нагадаємо, учасницями  проєкту є Боратинська, Вишнівська, Рожищенська, Локачинська громади з Волині; Ємiльчинська й Тетерівська громади з Житомирщини; Ясінянська, Полянська, Великобичківська, Горінчівська, Іршавська громади із Закарпаття; Жовківська громада з Львівщини; Арцизька, Южненська і Білгород-Дністровська громади з Одещини; Здолбунівська, Острозька, Рокитнівська, Радивилівська та Білокриницька громади з Рівненщини.

Метою проєкту є сприяння формуванню в цільових громадах умов для впровадження комплексної та інклюзивної системи партисипативного бюджетування, збільшення залучення громадян до бюджетного процесу в громадах, а також поширення та передача успішного досвіду та практик проєкту іншим громадам України.

Заходи проводяться Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стали можливими завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цих заходів не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %