На Прикарпатті стартував проект щодо прозорості у видобувних галузях

16 лютого 2016, 12:55

Громадськість має можливість отримати доступ до інформації про доходи і платежі видобувних компаній. «Укрнафта», «Укргазвидобування» та приватні видобувачі повинні запрацювати прозоро у рамках міжнародних зобов’язань Ініціативи прозорості видобувних галузей (ЕІТІ).

В Івано-Франківській області на базі ІФНТУНГ та ГО «БРІТ» стартував проект, який дозволить впровадити перші кроки у цьому напрямку. Мета проекту «Розвиток мережі партнерських організацій з реалізації завдань Комунікаційної Стратегії ІПВГ 2015 у видобувних регіонах України», донести інформацію до широкої громадськості.

«Реалізація ініціативи в Україні почалася, фактично, після Майдану. Вже опублікований перший звіт за 2013 рік, це була одна з умов співпраці нашої держави із Світовим банком, - розповідає професор, директор Науково-дослідного інституту нафтогазової енергетики та екології Максим Карпаш. - Для органів місцевого самоврядування це - джерело інформації про підприємства видобувної галузі. Незалежний аудитор підтверджує дані скільки платежів і куди саме було здійснено цими компаніями. Більше того, ініціатива у перспективі передбачає доступ до інформації про реальні обсяги видобутку і про бенефіціарів (кінцевих одержувачів вигоди) компаній».

У рамках проекту органи місцевого самоврядування усіх рівнів, громадські організації та окремі активісти мають можливість подавати на розгляд свої пропозиції. Вже 24 лютого 2016 року в приміщенні ІФНТУНГ (ауд. 7101, корпус кафедри НО) відбудеться круглий стіл щодо просування ініціативи прозорості у видобувних галузях.

«В Конституції України зазначено, що усі природні багатства та надра належать народу. Громади зможуть і повинні запитати, а де надходження у місцеві бюджети, і як вони використовуються. В Івано-Франківській області продовжують видобувати нафту і газ, тому ця ініціативна залишається надзвичайно актуальною», - підкреслює Карпаш.

Нагадаємо, ЕІТІ – світовий антикорупційний стандарт функціонування добувних галузей, якого дотримуються 48 країн, серед яких США, Канада, Норвегія, і навіть Казахстан.

ДЖЕРЕЛО

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %