На Львівщині вперше відбувся День бюджету

16 липня 2024, 18:30

Вперше на Львівщині День бюджету 15 липня провела Жовківська міська рада. Заходи, метою яких стало посилення участі жителів громади у бюджетному процесі, відбулися в межах проєкту "Бюджетна партисипація від А до Я", який реалізує Громадське Партнерство "За прозорі місцеві бюджети!" за підтримки проєкту USAID "ГОВЕРЛА".

Експертка Партнерства Марія Орлова представила результати участі громади в проєкті, зокрема про підготовку й реалізацію нормативно-правових актів щодо збору пропозицій громадян до проєкту бюджету та щодо створення "Бюджету для громадян". Зі словами підтримки виступила Оксана Івасів, фахівчиня із залучення громадськості Львівського регіонального офісу проєкту USAID "ГОВЕРЛА".

Під час Дня бюджету жителі отримали можливість дізнатися, як формується бюджет громади, на що витрачається, як розподіляються основні видатки за сферами і, звичайно ж, як можна долучитися до процесу формування бюджету на 2025 рік, подавши свою пропозицію до проєкту бюджету-2025.

Начальниця фінансового відділу Леся Клячківська презентувала "Бюджет для громадян", також окремо буклет презентували представникам і представницям Молодіжної ради, Ради ВПО, громадських організацій та благодійних фондів, а неподалік працювала локація зі збору пропозицій до бюджету.

Марія Орлова також поговорила з молоддю про "фінансовий" патріотизм під час уроку фінансової грамотності, звернувши увагу на роль кожного громадянина у формуванні доходної частини бюджету. Крім того, молоді люди більше дізналися про інструменти участі у бюджетному процесі та змогли сформувати пропозицію до проєкту бюджету.

Фахівці фінансового відділу громади провели вікторину на знання бюджетної термінології та визначили переможців, а на центральній площі молодь долучилася до мобільного "Бюджетного симулятора" щодо вибору пріоритетів фінансування з місцевого бюджету у 2025 році.

Зібрані пропозиції планується опрацювати на бюджетній комісії місцевої ради і надати зворотній зв'язок жителям.

"Я всім дякую за організацію, включеність та бажання робити бюджетний процес в громаді більш зрозумілим та доступним для кожного жителя громади! Це лише перші кроки, і далі обовʼязково буде", - зазначила Марія Орлова.

Заходи проводяться Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стали можливими завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цих заходів не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %