На Харківщині втілюють антикорупційні ініціативи, запропоновані громадскістю

06 серпня 2017, 16:56

3-4 серпня 2017 року в Мереф’янській об’єднаній територіальній громаді тренери Роман Лихачов та Світлана Кужелєва в рамках проекту "Запобігання корупції в об'єднаних територіальних громадах", що здійснюється Громадським партнерством "За прозорі місцеві бюджети!" (програма DOBRE) провели навчання "Антикорупційні механізми в ОТГ".

Склад групи, що навчалась, був різним: це і посадовці ОМС, і депутати, староста, громадські активісти, однак всіх їх об’єднувало одне: бажання жити краще в новоствореній громаді.

Одна з перших громад, що створена на Харківщині, за рік змогла суттєво підвищити надходження до бюджету, втілює нові проекти, постійно працює над наповненням бюджету. Одна з ідей громади - розповсюджувати для кожного мешканця газету про життя в громаді для більшої прозорості та відкритості. Активно діють в громаді депутатський корпус та місцеві активісти, які завітали на тренінг.

Депутати та громадськість заінтересувались створенням наглядових рад на комунальних підприємствах. Як виявилось, в громаді відсутні і нормативні акти щодо повідомлення та врегулювання питання конфлікту інтересів. Ще одним інструментом, що бажає впровадити громада – створити Антикорупційну раду: це на їхню думку надасть можливість громадськості залучатись до попередження корупції в громаді та проведення антикорупційної експертизи нормативних актів ОТГ. Наступним погодженим кроком для громади стануть візити наставників Романа Лихачова та Світлани Кужелєвої для подальшого практичного впровадження антикорупційних механізмів.

Також було досягнуто попередньої домовленості з керівництвом громади про постійну участь експертів Романа Лихачова та Світлани Кужелєвої та Чугуївської_правозахисної_групи в проведенні різноманітних тренінгів в громаді з правової тематики та вивчення нормативних актів громади з наданням експертної правової допомоги

Програма навчання та наставництва для громадян "Запобігання корупції в об'єднаних територіальних громадах" реалізується Громадським партнерством "За прозорі місцеві бюджети!" в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %