На Чернігівщині бюджетний процес стане більш відкритим та прозорим

10 червня 2021, 15:08

У Новгород-Сіверській міській територіальній громаді і Лосинівській громаді на Чернігівщині бюджетний процес стане більш відкритим та прозорим.

8-9 червня експерт Громадського партнерства "За прозорі місцеві бюджети!" Олександр Мошнягул зустрівся з представниками громад, аби презентувати новий проєкт - «Прозорість місцевих бюджетів».

На зустрічі у Новгород-Сіверській громаді експерт розповів, що для того, аби зробити бюджетний процес дійсно прозорим, буде впроваджено два нових компоненти: проведення оцінювання рівня прозорості бюджетного процесу громади та розробка "Бюджету для громадян". Останній буде презентовано восени, під час інформаційно-просвітницької кампанії для мешканців.

Найбільше зацікавив присутніх «Бюджет для громадян».

"Громада має самостіййно визначитись з його дизайном та змістовним наповненням. БдГ має бути одночасно простим для розуміння та цікавим для мешканців", - пояснив Олександр Мошнягул.

У свою чергу працівники управління фінансів запевнили, що готові оперативно та якісно заповнювати форми БдГ і таблиці щодо оцінювання рівня прозорості бюджетного процесу громади.

У Лосинівській громаді також незабаром почнуть разом з експертом розробляти "Бюджет для громадян", який у простій та зрозумілій формі розповість, на що витрачаються кошти місцевого бюджету.

Олександр Мошнягул наголосив, що відповідальні особи громади мають оперативно та якісно надати всю необхідну для підготовки БдГ інформацію, а щодо дизайну та змістовного наповнення свої пропозиції нададуть самі громадяни, адже БдГ має макимально охопити всі розділи бюджету і при цьому бути цікавим та зрозумілим.

Зустріч проведено в рамках Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %