Міністерство фінансів представило проект Основних напрямків бюджетної політики на 2017 рік

05 квітня 2016, 10:37

30 березня на засіданні Уряду заступник Міністра фінансів Роман Качур представив розроблений Мінфіном проект "Основних напрямків бюджетної політики на 2017 рік" (т.зв. Бюджетна резолюція).

Міністерство фінансів активно працює над оздоровленням державних фінансів, що стане запорукою відновлення сталого економічного розвитку України, а відтак – і добробуту всіх її громадян. Великий крок в цьому напрямку вже було зроблено у 2015 році, за результатами якого Міністерству фінансів вдалося вперше за 4 роки повністю виконати державний бюджет за доходами, та значно зменшити дефіцит державного та зведеного бюджету (дефіцит держбюджету було зменшено до 2,3% з 4,9% у 2014 році). В свою чергу, це дозволило зменшити потребу у залученні нових боргів, а також девальваційний та інфляційний тиск в економіці. Закон про державний бюджет на 2016 рік продовжує цю тенденцію.

Проект Основних напрямків бюджетної політики на 2017 рік визначає орієнтири для функціонування системи державних фінансів на 2017 рік і дозволить продовжити оздоровлення державних фінансів та подальше підвищення їх прозорості.

Основними підходами при підготовці документу були:

- поглиблення використання принципу бюджетування «від першої гривні»;
- забезпечення поступового переходу на систему середньострокового планування, для чого в документі передбачено основні показники та завдання для учасників бюджетного процесу на середньостроковий період. Таким чином, бюджетна резолюція-2017 вперше визначає орієнтири для функціонування системи державних фінансів на середньострокову перспективу.
- забезпечення лаконічності документу, в тому числі шляхом уникнення дублювання положень стратегічних документів.

Ухвалення документу сприятиме реалізації проведенню послідовної та відповідальної податкової та бюджетної політики, що дозволить продовжити оздоровлення державних фінансів, і, таким чином, сприятиме відновленню сталого економічного зростання та підвищення рівня життя і добробуту всіх громадян.

Ключові факти щодо проекту Основних напрямків бюджетної політики на 2017 рік

Документ побудовано на припущеннях, що :
- У 2017 році Україна продовжуватиме вчасне виконання програм співпраці з МВФ та іншими міжнародними організаціями, а також Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом;
- Уряд дотримуватиметься поступового зменшення дефіциту держбюджету та державного боргу як частки у ВВП. Зокрема, граничний обсяг дефіциту державного бюджету залишатиметься у межах річних маяків, встановлених програмою співпраці з МВФ (Механізм Розширеного Фінансування) (3 % ВВП у 2017 році, 2,5 % ВВП у 2018 році, 2,3 % ВВП у 2019 році);
- Граничний обсяг державного боргу на середньострокову перспективу становитиме не більше 66,8% ВВП на кінець 2017 року, 63,9% ВВП на кінець 2018 року, 61,8% ВВП на кінець 2019 року).

Презентація

ДЖЕРЕЛО

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %