Микулинецькій ОТГ Тернопільської області презентували антикорупційні механізми

16 серпня 2017, 21:33

Тренери Микола Орлов та Ферар Ольга провели тренінг "Антикорупційні механізми в ОТГ" в рамках проекту "Запобігання корупції в ОТГ:програма навчання та наставництва для територіальних громад", який реалізується Громадським партнерством "За прозорі місцеві бюджети!", як компоненту програми DOBRE.

Цілий фінансовий блок ради був представлений бухгалтерами, керівниками тендерного комітету, завітали і керівник клубу, керівник і методист будинку дітей та юнацтва, декілька підприємців і... отець Андрій, настоятель храма в с.Заздрість. Поруч працювали голова громади і його заступник.

Приємно було обговорювати і дискутувати із компетентними учасниками питання відкритості і прозорості бюджету. В громаді вже користуються і системою Прозорро і e-data, здійснюють допорогові закупівлі через тендерну процедуру і створений тендерний комітет. Призначення на посади відбувається за конкурсною процедурою. 

Водночас учасники, а особливо заступник голови, доволі прохолодно висловились щодо усілякого роду консультативно-дорадчих, контрольних чи моніторингових рад, мотивуючи це тим, що пасивні громадяни не готові до волонтерської роботи в таких органах. Водночас активну позицію зайняв отець Андрій, який 13 років вже несе духовну службу в селі і переконаний, що корупція це зло і гріх, а активним потрібно бути в громаді, тому що то блага справа.

Найбільший інтерес в підсумку у микулинчан викликали механізми електронних петицій, візуалізація бюджету засобами платформи «Розумне місто» і розробка Статуту громади, в якому будуть передбачені питання відкритості і прозорості та доброчесності, хоч про ці теми тренери розповідали лише як додаткові.

Програма навчання та наставництва для громадян "Запобігання корупції в об'єднаних територіальних громадах" реалізується Громадським партнерством "За прозорі місцеві бюджети!" в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %