"Медовий" Бюджет для громадян і святкова банкнота: як у громадах проходять Дні бюджету

04 червня 2024, 15:25

У громадах-учасницях проєкту "Бюджетна партисипація від А до Я", який реалізує Громадське Партнерство "За прозорі місцеві бюджети" за підтримки проєкту USAID "ГОВЕРЛА, тривають Дні бюджету.

28 травня захід відбувся в Ємільчинській громаді на Житомирщині. Під час Дня бюджету в громаді провели медову вікторину про бюджет громади з подарунками, презентацію бюджету та зібрали пропозиції до бюджету на наступний період. Паралельно діяла творча локація від будинку культури – благодійний ярмарок ляльок-мотанок і виставка картин місцевого художника.

"Громада вперше практикує проведення в такому форматі презентацію про бюджет громади. Звісно, ми всі довго готувались і трошки переживали, щоб все вдалося. І нам вдалося! А як вишенька на торті — це медова вікторина про бюджет громади", - поділилася враженнями експертка Тетяна Романова.

"Нам вдалося багато змін зробити завдяки нашим партнерам - Громадському Партнерству і "ГОВЕРЛІ". Ми оновили сайт, побачили для себе концепцію збору пропозицій від громадян до бюджету на наступний період, розробили "Бюджет для громадян" та провели його презентацію креативно та цікаво", – розповів заступник селищного голови Володимир Євтух.

"Участь у цьому проекті, на мою думку, це унікальна можливість для громадян дізнатись більше як про бюджетну систему в цілому, так і про бюджет громади, а головне - можливість для кожного розпочати втілювати свої ідеї. Бо найбільші досягнення народжуються з найскромніших початків", – вважає Інна Кириленко, начальниця фінансового відділу Ємільчинської селищної ради.

Крім того, цього ж дня для сташокласників і старшокласниць провели урок фінансової і бюджетної грамотності. Під час уроку Тетяна Романова розповіла про формування місцевого бюджету, доходи й видатки, а також інструменти бюджетної участі (партисипації).

Переглянути "медовий" "Бюджет для громадян" Ємільчинської громади можна за лінком.

У Локачинській громаді на Волині також провели максимально креативний і цікавий захід. Голова громади Богдан Іус розповів про виклики перед громадою і важливістю залучення всіх жителів не лише до розподілу бюджетних коштів, а й до формування дохідної частини. Також усі охочі змогли долучитися до спільної кави з головою громади, поділитися своїми ідеями щодо розвитку громади та бюджетної політики, дізнатися більше про плани й перспективи.

Експертка Партнерства Марія Орлова поділилася з жителями результатами участі громади в проєкті "Бюджетна партисипація ві А до Я", в рамках якого відбувалося навчання, визначення індексу бюджетної партисипації і врахування рекомендацій "Дорожньої мапи" для його підвищення, а також ухвалення нормативно-правових актів та реалізація механізмів залучення громадян, зокрема під час Дня бюджету.

"Господиня" локації, начальниця відділу фінансів Мирослава Шульга презентувала "Бюджет для громадян", розроблений під час реалізації нашого проєкту, та занурила всіх у світ місцевих фінансів. Крім того, вона закликала громадян бути активними і подавати свої пропозиції до бюджету громади на 2025 рік.

Для шкільної спільноти Марія Орлова провела урок фінансової грамотності, в якому, крім учнів та учениць, також взяли участь голова громади і його заступники.

Ще одна крута цікавинка - майстер-клас із виготовлення нумізматичного колажу «Дерево Перемоги». На символічному Дереві Перемоги розмістили 21 ювілейну та пам'ятну монети номіналом 5-10 гривень із серії «Монети Збройних сил України», випущені Національним банком України в період від 2015 до 2023 року.

А ще спеціально до Дня бюджету виготовили авторську банкноту "516 локачинських гривень". Назва банкноти означає кількість років містечку від дати першої писемної згадки про містечко. На їїї аверсі – колаж із ретросвітлинами місцевих історичних пам'яток, які в різні часи були обличчям містечка Локачі та герб Бонча шляхетного роду Вільгів, яким належало містечко з початку 17 століття. На реверсі - адміністративне приміщення Локачинської селищної ради, карта, герб, прапор та дата першої писемної згадки про Локачі.

Заходи проводяться Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стали можливими завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цих заходів не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %