Малинівська громада на Харківщині: як не зрадити людей

26 травня 2022, 16:27
Громадське Партнерство "За прозорі місцеві бюджети!" продовжує публікувати історії громад, життя яких змінила російська агресія.
"Війна добре показує, хто справжній, а хто - ні. 24 лютого 2022 року зовсім змінило життя багатьох чиновників. Ще 23 лютого вони планували доходи та витрати бюджету, ходили на тренінги з бюджетної прозорості, а вже 24 лютого, у повній інформаційній ізоляції, повинні були самостійно приймати рішення. Я пишаюсь багатьма лідерами громад Харківщини, які не розгубились і переформатували свою роботу. Зупинити паніку в громадах і брати відповідальність за вирішення проблем мешканців - не менше завдання, ніж перемога ворога на фронті", - розповідає експерт Партнерства Роман Лихачов.
Яскравим в цьому сенсі є приклад Малинівської громади. Більшість населення тут залишилась і не виїхала, на кордоні з громадою постійно стріляють, та й в саму громаду «прилітає» від «освободітєлєй». Досить часто через обстріли немає світла. Однак голова громади Микола Семерянов та його заступник Євген Чудний - завжди на місці.
Їх можна зустріти з командами комунальників або в якості вантажників, які розвантажують і видають людям гуманітарну допомогу.
"Зразу ж зауважу, що вирішувати проблеми харчування, забезпечення гігієнічними засобами населення – завдання не з легких і не завжди навіть слово «Дякую» за це отримаєш. Однак власним прикладом ці чиновники показують, як і що треба робити, стають до роботи та в доступі для населення 24/7. Громада під час війни – це не просто купка людей, це родина, де кожний робить свою справу і допомогає тим, хто в біді. Чи був вибір у чиновників 24 лютого? Звичайно був, як і в кожного: кинути все та поїхати чи залишитись. На Харківщині є ті, хто залишився і дбають не лише про власну безпеку, а й про життя громади.
Хочеться вірити, що після перемоги ми побудуємо іншу країну, країну, де немає чиновників «совєтського» формату, а є лише чиновники – батьки громади, які з нею в радості і горі", - переконаний Роман Лихачов.
Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %