Квести, бюджетні симулятори, "рожкоїни" і вікторини: Дні бюджету крокують громадами

01 липня 2024, 8:20

27-28 червня у громадах-учасницях проєкту "Бюджетна партисипація від А до Я", що реалізує Громадське Партнерство "За прозорі місцеві бюджети!" за підтримки проєкту USAID "ГОВЕРЛА", відбулося шість Днів бюджету. Усім громадам вдалося зробити одночасно і святково-урочисті заходи, і залучити жителів різного віку, і водночас провести інформаційно-просвітницьку кампанію про важливість участі у бюджетному процесі. 



У Рожищенській міській раді (Волинь) усі охочі мали можливість взяти участь у вікторині на знання бюджетних термінів, де за кожну правильну відповідь отримували грошову одиницю громади – рожкоїн. За найбільшою кількістю здобутих рожкоїнів визначили переможців вікторини. Презентацію бюджету громади на 2024 рік провела начальниця фінансового відділу Ірина Попова, яка докладно й зрозуміло розповіла про податки, збори, трансферти та субвенції на основі буклету «Бюджет для громадян» з візуалізованими даними про бюджетний процес, а також пояснила, які є можливості участі жителів громади у ньому.

«Відкритість у питаннях формування та наповнення місцевого бюджету, його видатків, ширше залучення активних громадян до бюджетного процесу, подання пропозицій сприятиме налагодженню співпраці влади і громади, зробить цей процес більш прозорим», - наголосив, звертаючись до присутніх, міський голова Вячеслав Поліщук.

Експертка проєкту Марія Орлова провела з молоддю громади цікавий та змістовний урок фінансової грамотності, під час якого розібралися, як формується бюджет, з якого виду податків надійшло найбільше фінансового ресурсу у бюджет громади, як громадськість може подати свої пропозиції до формування бюджету.

А ще працівники місцевих бібліотек презентували учасникам заходу виставку-інсталяцію «Формуємо бюджет разом», приготували оригінальне печиво у вигляді грошових купюр «Солодке багатство» та «Торт фінансового успіху» 😋

Також під час заходу збирали пропозиції громадян до бюджету-2025, подати їх онлайн можна за цим посиланням.

У Боратинській громада (Волинська область) до Дня бюджету провели «Money-фест», презентували "Бюджет для громадян" буклету, зробили кілька відеопроєктів на тему бюджетного процесу та залучення жителів громад, зібрали пропозиції до бюджету на наступний рік, провели бюджетний квест і, звичайно ж, урок фінансової грамотності.

"Родзинкою цього дня був настільний бюджетний симулятор "Інвестуй у розвиток громади": кожен під час заходу міг заробити кошти та інвестувати у розподіл витрат за галузями. Було дуже цікаво, креативно, люди із задоволенням відвідували локації фестивалю, розпитували фахівців про бюджет громади та пропонували свої ідеї. Такі заходи дуже надихають", - поділилась враженнями експертка Партнерства Марія Орлова.

А ще ви можете переглянути відео, які підготувала громада.

У Полянській громаді Закарпатської області представили візуалізовану інформацію про бюджет у форматі буклету "Бюджет для громадян", розповіли жителям, як формується бюджет громади та яка їхня роль у цьому процесі й можливості для впливу на формування і витрачання бюджетних коштів. Експерти Партнерства Віталій Світлик і Максим Лисюк провели інформаційні зустрічі з жителями, урок фінансової грамотності, розповіли про механізми залучення до бюджетного процесу. Головним акцентом заходу стало інформування про те, як можна впливати на розподіл фінансових ресурсів, щоб зробити життя громади кращим.

В Арцизькій громаді на Одещині під час Дня бюджету провели вікторину для жителів громади, презентували "Бюджет для громадян" і провели збір пропозицій до бюджету на 2025 рік, організували урок фінансової грамотності для школярів і молоді громади та
квест «Я – король бюджету».

"Арцизька громада має величезний потенціал та багато планів. День бюджету допоможе команді місцевої ради плавно відкоригувати стратегічні напрямки, знайти нових активних людей, пояснити масштаб повноважень та дій, які виконуються на місцевому рівні. Величезний відгук був сьогодні від молоді - і під час бюджетного уроку, і під час мініквесту "Я - король бюджету". Баталії між учасниками були як на справжньому засіданні депутатської комісії! Хлопці та дівчата завзято ділили між важливими проєктами обмежений ресурс - бюджет громади. Через емоції молодь отримала і важливі знання", - розповіла про захід експертка Партнерства Людмила Погрібна.

"Я допомагала сьогодні і проводити День бюджету, і сама взяла участь у всіх його складових. На ринку спілкувалась з людьми, запрошувала ознайомитись з "Бюджетом для громадян" та залишити пропозицію. Ця робота дуже потрібна. Відразу видно, чи людина зацікавлена в житті громади, чи просто чекає, що все має відбуватися без її участі. Особисто мені стала набагато зрозуміліше, звідки в громаді кошти і куди вони йдуть, яка процедура формування бюджету", - такий відгук ми отримали від представниці Молодіжної ради громади Каміли Челлак.


 

У Білгород-Дністровській громаді (Одещина) під час Дня бюджету на території Михайлівського скверу провели збір пропозицій до бюджету громади на 2025 рік, розповсюдили буклет «Бюджет для громадян» з візуалізованими даними про бюджетний процес та безпосередню участь у ньому громадян, а також відбулася презентація "БдГ" учасникам Молодіжної ради, яка з квітня 2024 року діє як консультативно-дорадчий орган при Білгород-Дністровській міській раді.

Директорка Департаменту економіки та розвитку інфраструктури міста Ольга Ціпуленко зазначила, що метою проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» є зокрема збільшення залучення громадян до бюджетного процесу, тож саме над цим і працюють у громаді.

Подати пропозицію до бюджету можна за посиланням.

Експертка Партнерства Альона Єгорова провела урок фінансової грамотності та презентувала місцевим жителям інформацію про те, як і коли можна долучатися до бюджетного процесу на різних етапах складання головного кошторису громади.


 

День бюджету у Южненській міській громаді присвятили інформуванню жителів про особливості бюджетного процесу, заохотили подавати свої пропозиції до бюджету-2025, експертка Партнерства Олена Шевчук розповіла про проєкт "Бюджетна партисипація від А до Я" та про те, як і чому важливо залучати до бюджетного процесу широке коло громадськості.

Заходи проводяться Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стали можливими завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цих заходів не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

 

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %