Куди розподілили понад 100 мільйонів міського бюджету Чернігова

29 лютого 2016, 20:40

На четвертій сесії Чернігівської міської ради, що розпочалась 25 лютого, одним з питань було розподіл нерозподіленого залишку бюджетних коштів  розміром понад 100 млн.грн. Залишок цей утворився з минулого року та завдяки надходженням від розміщених на депозиті міських коштів. Серед основних витратних напрямків можна вказати наступні.

Освіта

Управлінню освіти міської ради погодили виділення 5000 000 гривень здебільшого на заміну вікон в п’яти навчальних закладах ( школи №1,2,3 та ДНЗ № 2, 23) – дод.скан..

Оновлення застарілого обладнання харчоблоків в дитсадках коштуватиме міському бюджету 2,3 млн.грн. Аналіз зношеності і пропозиції по заміні підготувала експертна кампанія ПрАТ «Чернігівський ремонтно-монтажний комбінат», що багато років обслуговує міську освіту.

Було ухвалено рішення в школі №29 провести експериментальне встановлення нових енергоефективних ламп, з тим, щоб перевірити чи не заважає мерехтіння ламп для навчального процесу. Такі лампи будуть встановлені в десяти класах школи на загальну суму 35 тис.грн замість бажаних 5,9 млн.грн на всі школи. Всі: і міський голова, і директор школи запрошували батьків і громадськість приходити, перевіряти роботу ламп.

Також до відання управління освіти міськради належить теплохід «Казбек», обстеження і ремонт якого обійдеться міському бюджету майже триста тисяч гривень. Наразі вартість одного квитка на прогулянку складала 20 грн. Вважатимемо це вкладенням в розвиток туристичної галузі міста.

Медицина

На потреби міських дитячих поліклінік виділено 1 000 000 гривень на матеріали, що мають повністю компенсувати благодійні внески з батьків. Тож відповідно такі внески в дитячих лікарнях протягом 2016 року братись не повинні.

Для дитячої поліклініки №2 виділили 2,2 млн.грн на новий цифровий рентгенівський комплекс, що не потребуватиме плівки.

Для скорочення часу на доїзд у віддалені райони міста, медики попроси чотири автомобілі Нива, на загальну суму 800 тисяч гривень. За їх словами, це необхідний мінімум.

Для першої міської лікарні виділили 1700 000 гривень на новий флюорограф, що якісніше обслуговуватиме чернігівців.

Також на допомогу людям, що хворіють на цукровий діабет міський бюджет виділив мільйон гривень на інсулін та двісті шістдесят тисяч на програму боротьби з туберкульозом.

На утримання залізничної лікарні, яку судом третьої інстанції, було зобов’язано передати на утримання місту, виділено 2,7 млн.грн. Це кошти здебільшого на зарплату персоналу та комунальні платежі.

Житлово-комунальне господарство

На капітальні ремонти доріг Чернігова міська рада виділила 15 мільйонів гривень. Перелік доріг міська влада готова оговорювати з мешканцями в рамках робочої групи (дод.скан.). На сесії міський голова пообіцяв запровадити гарантійний термін експлуатації дороги, після їх капремонту,  мінімум три роки. До цього часу в договорах з комунальним шляхо-будівельним підприємством термін гарантії на дорогу значився лише  один рік. По суті один сезон.

На озеленення міста  виділяється 2000 000 гривень. Зокрема кошти підуть на розчищення Кордівки, облаштування парку в районі міського відділу РАЦСу та інші місця.

На оновлення міського освітлення на енергоефективні лампи виділено дев’ять мільйонів гривень. Лампи ці мають себе окупити за два, максимум чотири роки.

На програму відшкодування кредитів ОСББ виділено 5000 000 грн, на які, судячи із попередніх розрахунків, можуть розраховувати до п’яти будинків, що захочуть компенсувати собі 40% від тіла кредиту на енергоефективні заходи.

Молодь та спорт

Міська рада підтримала виділення 1400 000 гривень на будівництво нового стадіону для команд дворового футболу. Цей стадіон розміщуватиметься за територією 11-го колегіуму і буде відкритий для всіх міських аматорських команд (див.скан.).

Також виділено 120 тисяч гривень на побудову сучасного спортивного містечка на Валу. Цей діючий спортивний майданчик на Валу, біля будівлі товариства Спартак, є популярним місцем для занять спортом. Єдине, що поки не зрозуміло яким чином міському бюджету вкладати кошти в землю державної власності, якою є територія Чернігова стародавнього.

За ініціативою Демальянсу і підтримкою профільного управління близько 300 тисяч гривень виділено на ремонт клубів за місцем проживання. Ці клуби є місцем, де діти можуть безкоштовно з користю проводити свій час, витрачаючи його,  на інтелектуальне часопроведення або ж на фізичні вправи.

Культура

Міський палац культури (ДК Хіміки) отримав понад мільйон на нове сценічне обладнання, півмільйона на початок облаштування автостоянки, ще майже півмільйона на закінчення капремонту системи опалення. Ще двісті тисяч гривень МПК отримав на виготовлення проектно-кошторисної документації на капремонт внутрішніх приміщень та облаштування прибудинкової території.

Шістсот тисяч гривень виділено на закінчення капремонту Міської школи мистецтв.

Оглядове колесу в міському парку культури і відпочинку цього річ перефарбують за 240 тисяч гривень.

Капітальне будівництво цього року передбачає відновлення покрівель в 14-ти житлових будинках на суму 6600 тисяч гривень.

На чотири мільйони гривень в цьому році викладуть плиткою сквер Б.Хмельницького. Запланована також реконструкція зеленої зони по пр. Миру від Красної площі до пр. Перемоги.

Також 1,2 млн.грн виділяється для підготовки проектних робіт з будівництва трансформаторної підстанції ПС-110/10 кв. для енергопостачання нових житлових масивів в мікрорайоні Масани. Сумно те, що ці кошти будуть по суті подаровані монополісту Чернігівобленерго, якому зрештою відійде цей побудований 100-мільйонний об’єкт. Але з іншого боку, місто має розвиватись, а міська влада сприяти інвестору, що має можливість будуватись у передбачених генеральним планом місцях.

Транспорт

Управлінню транспорту міської ради виділяється 55 мільйонів гривень на купівлю орієнтовно десяти нових тролейбусів та оновлення контактної мережі. Ці тролейбуси мають стати інструментом суттєвого підвищення спроможності мережі електротранспорту Чернігова.

Висновок для активного громадянина

Ці понад сто мільйонів гривень мають шанс бути використаними максимально ефективно і прозоро. Прозорість витрат забезпечить процедура тендерних закупівель на сайті https://tender.me.gov.ua/ , а допорогові закупівлі проходитимуть через систему ПРОЗОРО. Але якість закуплених товарів чи проведених робіт зажди є в зоні ризику, оскільки на них можна зекономити. Тож спільна відповідальність чернігівців проконтролювати максимальну результативність витрат наших спільних податків.

ДЖЕРЕЛО

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %