Іванівську ОТГ ознайомили з антикорупційними механізмами

12 серпня 2017, 14:58

Тренери Микола Орлов та Ольга Ферар провели тренінг "Антикорупційні механізми в ОТГ" в рамках проекту "Запобігання корупції в ОТГ:програма навчання та наставництва для територіальних громад", який реалізується Громадським партнерством "За прозорі місцеві бюджети!", як компоненту програми DOBRE.

Склад учасників був широкого спектру. Це і голова із заступником ради, секретар ради і секретар виконкому, старости, спеціалісти бухгалтерської служби, лікар амбулаторії і студенти, громадські активісти.

Початок тренінгу одразу зазначив, що віри в перемогу над корупцією у групи небагато, а от нарікань на законодавство, вищу владу багато. От, наприклад, чого до сих пір немає ніяких наслідків для скоробагатьок, які задекларували мільйонні статки, чому сільська рада має встигнути прийняти бюджет вчасно і щей прозоро, а головний кошторис країни може прийматися вночі і коли вийде. Але коли почали розбиратися детальніше, то вийшли на розуміння, що то не в столиці земельні ділянки на сесії сільської ради голосуються родичам, комп'ютери без тендера на мільйон в грудні місяці можуть і в ОТГ (не Іванівській) закуплятися, а неоптимізована шкільна мережа тягне сотні тисяч додаткових коштів з бюджету сільської ради, а не іншої. Тому кожному є чим зайнятися і на своїй ділянці відповідальності.

Після з’ясування таких світоглядних речей, теми семінару вже сприймалися більш практично і не відірвано від власної професійної діяльності. А те, що працювати в громаді ще є багато над чим, засвідчила і ділова гра про державні закупівлі. Коли учасник, доречі наймолодший в групі, якому випала роль голови громади, так прописала умови участі у тендері на Прозорро, що зміг прийняти участь лише один учасник, а решта були відсіяні через те, що «не являються жителями нашої громади» і ніхто цього не оскаржив, то це значить що таке може трапитися і в реальності.

З кожною новою темою учасники все більше розуміли свою роль не лише як спеціаліста, що на своєму робочому місці має помічати ризики і запобігати їм, а й в тому, щоб попередити це і у інших. Тому значна частина часу була присвячена формуванню наглядової ради КП, хоча створення такого підприємства лише в планах. Жвавий інтерес викликали ситуації щодо конфлікту інтересів та конкурсного призначення на посади. Конкурс на заміщення вакансій в ОТГ впроваджений, Прозорро користуються, тому до завершального голосування вибору антикорупційних інструментів дійшли ті позиції, яких ще немає у практиці громади. Вибір впав на користь Антикорупційної Експертизи та Положення про запобігання конфлікту інтересів. Сам голова громади п.Руслан Шафранович назвав конкретні кроки і дати для результативного впровадження цих інструментів і настільки це прозвучало переконливо, що готові допомогти усім експертним потенціалом нашого Партнерства, щоб ці дати і плани стали реальністю.

Підсумовуючи тренінг всі були в чудовому настрої і звучали слова про продовження роботи, про нові знання і очікування, що збулися. 

Програма навчання та наставництва для громадян "Запобігання корупції в об'єднаних територіальних громадах" реалізується Громадським партнерством "За прозорі місцеві бюджети!" в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %