Історія Печеніжинської громади з Франківщини: надійний тил і підтримка

20 травня 2022, 17:19
З Печеніжинською громадою експерти Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети"» Михайло Джогола та Віталій Світлик працювали протягом трьох років.
"Тут "прижились" практики збору пропозицій до бюджету, бюджетних слухань та поширення "Бюджету для громадян". У менеджменті громади чимало молодих і цікавих людей, активних і відповідальних. Чимало ідей і проєктів ними було реалізовано, і ще більше - заплановано. На жаль, рашисти завадили цим планам. Проте ці люди зараз докладають максимальних зусиль для того, аби тримати міцний і надійний тил, гостинно приймати людей, які тимчасово втратили домівки, допомагати військовим і забезпечувати всім необіхдним. Ми пишаємось такими друзями і партнерами", - зазначив експерт Михайло Джогола.
Далі - історія громади.
- Цей рік починався для нас з багатьох планів та великих перспектив. Цього року ми робили ставку на проєктну діяльність та закінчення декількох великих інфраструктурних об’єктів. Адже на стадії реалізації такі проєкти як, наприклад, міжмуніципальна співпраця «Стежками карпатських громад», що спрямована на створення туристичних маршрутів між Печеніжинською, Коломийською, Ланчинською та Нижньовербізькою громадами. Ще один спільний проєкт з Коломийською міською радою - «Створення онлайн бізнес-платформи «Розвивай своє» - це автоматизований онлайн-ресурс з метою підтримки малого та середнього бізнесу, збору, формування та поширення інформації про місцевих виробників та надавачів послуг для залучення споживачів з різних регіонів.
Крім того, ми зробили перші кроки у реалізації проєкту «Центр культурної спадщини Щепановського», який став переможцем у 12 обласному конкурсі проєктів розвитку місцевого самоврядування, що передбачав реконструкцію маєтку Станіслава Щепановського – польського магната, який у ХVІІІ ст. побудувава нафтопереробний завод в Печеніжині.
16 лютого всією громадою ми відзначили День єднання, а 24-го, як і вся країна, прокинулися від звуку вибухів. Ніхто не чекав, що ворожі ракети можуть вцілити по Прикарпаттю. Хоча ще з початку лютого готувалися до можливої ескалації конфлікту на сході України і розуміли те, що наша громада має бути готовою до прийому переселенців.
Переживши перший шок, в той же день ми почали розробляти алгоритм дій. У громаді був створений штаб та призначені відповідальні. Підготували план дій, де і скільки можемо розмістити тимчасово переміщених осіб. Проводилась робота над поповненням запасу пального, медикаментів, продуктів харчування, питної води. Проводилося постійне інформування населення стосовно стану справ в нашій громаді, на Івано-Франківщині та в державі загалом. Також у нас сформована добровольча дружина, яка стежила за дотриманням комендантської години та правил воєнного стану.
З перших днів повномасштабного вторгнення до нашої громади почали прибувати внутрішньо переміщені особи. З розміщенням людей нам дуже допомогли наші жителі, адже практично кожна сім’я була готова прийняти в свій дім тих, хто постраждав від війни. Частину ВПО селили у вільні будинки, в яких ніхто не проживає. Підготували притулки у навчальних закладах громади, обладнавши їх речами першої необхідності. Для комунікації з ВПО створили кол-центр, куди нові жителі можуть зателефонувати та повідомити про свої проблеми чи потреби.
Стараємося створити такі умови для людей, які знайшли прихисток в нашій громаді, щоб вони почувалися, як удома. Для них постійно проводяться різні акції, майстер-класи, екскурсії, щоб якомога більше познайомити з нашою культурою та звичаями. Також такі заходи допомагають відволіктися від поганих новин та хоч трохи відчути себе, наче вдома.
Зараз у нашій громаді проживають близько двох тисяч ВПО, щоденно ця цифра змінюється, адже дехто уже повертається до своїх домівок, а дехто знаходить новий дім у нашій громаді. Тепер ми спільно розділяємо біль з жителями Маріуполя, Ірпеня, Бучі, Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Харківської, Луганської та Донецької областей.
Практично з перших днів війни в Печеніжинській громаді створено волонтерський центр. Розміщений він у будинку культури і постійно наповнений охочими допомогти. Велику гуманітарну допомогу ми отримуємо від жителів громади, які зараз живуть та працюють за кордоном. Також допомагають нам наші дружні громади з Польщі й Румунії.
Ми підписали угоду про партнерське функціонування пунктів гуманітарної допомоги в Новому Томишлі та Поражині на території Польщі. Наша громада уже отримала сотні тонн допомоги, яку сортуємо та відправляємо в ті регіони України, де це найбільше потрібно. Частина гуманітарної допомоги залишається у волонтерському центрі для забезпечення потреб ВПО.
До збору необхідних речей постійно долучаються жителі громади. За кошти людей уже придбані два буси та автівка для потреб військових.
Нещодавно провели благодійний аукціон, який зібрав усіх охочих допомогти армії. До благодійної акції активно долучичлися не тільки жителі громади, а й переселенці. Кожен хотів зробити свій внесок у перемогу.
Ми чітко розуміємо, що є тилом, і робимо все для того, щоб він був надійним та міцним. Наприклад, приєдналися до всеукраїнської ініціативи "Сади Перемоги". Працюємо над тим, щоб жоден клаптик нашої землі не стояв пусткою, а щоб там вирощувалися необхідні овочі чи зернові.
Віримо в Перемогу та кожен на своєму місці працює для її наближення!
Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %