Як збільшити доходи місцевих бюджетів від оренди: поради Громадського Партнерства

11 лютого 2021, 15:19

Питання оренди та продажу комунального майна і їх впливу на добробут одеситів стали предметом онлайн-дискусії, яку 9 лютого організували VoxUkraine у партнерстві з виданням ІзбірКом в рамках програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Під час дискусії експерт Громадського партнерства "За прозорі місцеві бюджети!" Вячеслав Голинський дав кілька порад щодо того, які кроки варто зійснити для збільшення доходів міського бюджету від оренди і малої приватизації:

1. Провести інвентаризацію (аудит) об'єктів комунальної власності з метою визначення повного переліку об'єктів, їх технічного стану та оцінки комерційної привабливості.

2. Перелік оприлюднити на сайті департаменту комунальної власності міської ради.

3. Розірвати (переукласти на конкурентних засадах) договори, ціна оренди в яких значно нижча за ринкову, що дозволяє орендаторам отримувати від суборенди прибутки, які перевищують доходи місцевого бюджету від цього виду діяльності.

4. Забезпечити прозорість оренди і приватизації об'єктів комунальної власності шляхом використання винятково процедури відкритих торгів, що забезпечить конкурентність, відкритість і ринковість.

Водночас, як зазначив під час дискусії директор ДП "Прозоро.Продажі" Олексій Соболєв, зараз департамент комунальної власності Одеської міської ради воліє використовувати процедуру викупу орендарем приміщень, де він зробив невід'ємні поліпшення, аніж продавати майно за допомогою відкритих аукціонів.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %