Як я поясню бюджет міста своїй доньці

05 липня 2016, 10:40

Автор статті – Євгенія Поремчук, громадський активіст, яка на прикладі рідного міста Вараш доступно пояснює "Що таке бюджет міста?"

"Проводячи семінари, я часто повторюю, що хочу аби у школах нашим дітям пояснювали деякі «незвичні» речі. Наприклад, що таке бюджет їх міста і з чим його їдять. Оскільки мешканці, які не цікавляться бюджетними процесами, на мою думку, гальмують розвиток свого міста, стимулюючи владу до нераціонального використання наших коштів.
То ж я вирішила написати невеличку статтю, в якій зрозумілою мовою спробую поясню що ж таке бюджет, як він формується і на що витрачається. І зроблю я це на прикладі бюджету на 2016 рік міста Вараш (Рівненська область).

Перш за все потрібно зрозуміти, що бюджет — це наші з вами кошти! Це податки, які утримуються з вашої заробітної платні. А отже, бюджетом міста мають розпоряджатися не лише представники влади, а й громада. І не потрібно соромитися питати «Куди пішли бюджетні кошти?». Вам повинні відзвітувати за кожну копійку. Це прописано в Законі України «Про відкритість використання публічних коштів». Але про це іншим разом.
Так от, бюджет — це не сейф з готівкою, це документ, в якому прописано звідки беруться кошти міста і куди вони потім підуть. Наповнюється бюджет завдяки податкам, зборам та акцизам. Ось перелік основних джерел надходжень м.Вараш:
Податок на доходи фізичних осіб — це кошти, що утримуються з заробітної платні працівників або оплачуються самостійно само зайнятими особами.
Податок на майно — це кошти, отримані від оренди землі чи приміщень.
Земельний податок — це кошти, отримані від продажу та використання землі міста.
Єдиний податок — це податок з фізичних та юридичних осіб.
Акцизні збори — це податки від продажу алкоголю, тютюну, бензину та предметів розкоші. Віднедавна цей податок став повністю зараховуватися у бюджет міста, чим дуже порадував більшість міст. Наприклад, завдяки акцизу Вараш отримав додаткових 7 млн. у бюджет.
Це найбільші джерела надходження. Є ще туристичний збір, екологічний збір тощо, але їх відсоткова частина в бюджеті дуже мала.
Бюджет м.Вараш складає 255,3 млн.грн., з яких 191,3 млн.грн. є власними надходженнями міста. Всі надходження в бюджет поділяють на 3 групи:
Податкові надходження (180,9 млн.грн.) — кошти, які потрапляють у бюджет у вигляді податків.
Неподаткові надходження (10,4 млн.грн.) — кошти, отримані містом від власної підприємницької діяльності (надання землі в оренду, штрафи та збори тощо) та як плата за надання послуг (перелік послуг можна подивитися тут — http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/659-2002-%D0%BF)
Офіційні трансферти (64 млн.грн.) — додаткові надходження з державного бюджету,що покривають гарантовані державою видатки (наприклад, видатки вчителям та лікарям).

А тепер детальніше по кожній групі.

Податкові надходження
Як ви бачили, податкові надходження складають 70% всього бюджету Вараша. Ось з чого вони складаються:

2вараш
3вараш
Тобто, для збільшення надходжень необхідно робити максимально комфортні умови для роботи підприємців, а не санкціями і погрозами заганяти бізнес «в тінь». Також не буде зайвим перевірити, чи всі підприємці зробили переоцінку землі відповідно до нової нормативно правової оцінки. І ще одне прохання: беріть чеки при купівлі алкоголю чи цигарок! Адже тепер ці кошти йдуть не у державний бюджет, а у наш з вами, місцевий.

Неподаткові надходження
Їх частина у бюджеті міста невелика, лише 4% і левова частина з них — це плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю. Звичайною мовою: коли ви платите благодійні внески в лікарні через касу (по квитанції), то ці кошти підуть до бюджету міста, а потім — до бюджету лікарні.

4вараш
5вараш
Висновок: відмовляйтесь від благодійних внесків «в коробочку», вимагайте квитанції на їх оплату.

Офіційні трансфери
Це субвенції чи дотації, які держава дає місту на виплату коштів, що гарантовані державою. Наприклад, заробітна плата медикам та вчителям, оплата комунальних послуг та енергоносіїв (більш детально тут — http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/6-2015-%D0%BF). Вараш не дотаційний регіон, тому до бюджету надходять лише субвенції.
6вараш
Чудово! Тепер ми знаємо звідки з’являються гроші в бюджеті. А куди вони йдуть? Видатки міста не менш цікава тема.

Видатки міста
Взагалі, видатки міста поділяються на 2 типи: загальний фонд та спеціальний фонд. Якщо дуже просто, то загальний фонд підтримує нормальне функціонування виконавчих органів міста, а спеціальний фонд використовується на розвиток міста.
7вараш

Загальний фонд
Як я вже казала, загальний фонд спрямовується на підтримку роботи місцевих виконавчих органів. На 2016 рік загальний фонд м.Вараш складає 225 602 136 грн. Нижче показано, хто скільки отримає.
8вараш
9вараш
10вараш

Спеціальний фонд
Щодо спеціального фонду — його сума досить невелика (9 363 585 грн.) однак у 2016 році з загального фонду бюджету перейдуть ще 20 326 314 грн. до бюджету розвитку. Отже спеціальний фонд становить 29 689 899 грн. Куди його спрямують дивіться нижче.
11

Висновки
По перше, бюджет — доволі проста і зрозуміла річ для того, хто їм цікавиться. Звісно, якщо влада зацікавлена в публікації бюджету у зрозумілому та доступному вигляді.
По друге, мешканці міста мають знати, як поповнюється бюджет міста и куди йдуть кошти з нього.
По трете, якщо мешканці не цікавляться бюджетом, то влада ЗОБОВ’ЯЗАНА проводити тренінги та публікувати матеріал «зрозумілою» мовою.
Що далі?
А далі я планую показати вам, як витрачаються кошти по міським програмам. Звісно, якщо мені таки нададуть відповідь на мій запит з цифрами про використання наших з вам коштів))

ДЖЕРЕЛО

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %