Як місцевим бюджетам компенсують оплату комунальних послуг, наданих переміщеним особам?

12 жовтня 2022, 14:03

Як інформує Громадське Партнерство "За прозорі місцеві бюджети!", від середини вересня в Україні діє Постанова уряду №1045 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 р. №261», яка визначає нову редакцію Порядку та умов надання компенсації центральним органам виконавчої влади та місцевим бюджетам на оплату комунальних послуг, що надаються під час розміщення в умовах воєнного стану тимчасово переміщених осіб.

Згідно з цим документом, обласні військові адміністрації спрямовують компенсацію сільським, селищним та міським радам (військовим адміністраціям населених пунктів у разі їх створення) для комунальних підприємств, установ і закладів територіальної громади, а також державним закладам освіти, зазначеним у статті 89 Бюджетного Кодексу України.

Постановою чітко визначені складові витрат для розрахунку обсягу компенсації. Також визначені умови та перелік документів, які подаються для отримання компенсації. Додатково конкретизовані повноваження органів місцевого самоврядування в частині затвердження переліку комунальних закладів, в яких розміщено внутрішньо переміщених осіб, внесення даних до інформаційно-аналітичної системи обліку даних тощо. Важливо, що відтепер відшкодування можуть отримувати комунальні заклади та установи, юридичні особи, а також фізичні особи-підприємці.

Також наприкінці вересня Кабінет Міністрів України виділив з резервного фонду Держбюджету понад 60,5 млн грн на відшкодування комунальних витрат за травень громадам, які безоплатно прихистили переселенців у комунальних та державних закладах, а також приватних закладах освіти.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %