Як громадам, що приймають переселенців, отримати компенсацію за комунальні послуги?

21 березня 2022, 10:23
Уряд ухвалив постанову про відшкодування комунальних витрат бюджетам громад, які безоплатно приймають переселенців.
Як інформує Громадське Партнерство "За прозорі місцеві бюджети!" з посиланням на дані уряду, компенсацію комунальних витрат можуть отримати громади, які дали безоплатно прихисток переселенцям у будівлях, приміщеннях комунальної форми власності (у школах, садочках та ін.).
Про які саме комунальні витрати йдеться?
Це всі витрати, пов'язані з теплопостачанням, водопостачанням, водовідведенням, поводженням з побутовими відходами та його вивезенням, газопостачанням, постачанням електроенергії, купівлею дров, пелетів, вугілля та інших видів палива.
Коли програма стартуватиме?
Відшкодовуватися будуть витрати на комунальні послуги, що надані з 1 березня 2022 року. Для цього необхідно оплатити "комуналку" до 20-го числа місяця, наступного за звітним, у якому були отримані комунальні послуги (наприклад, оплатити до 20 квітня 2022 року рахунки за надані комунальні послуги у березні 2022 року).
Як отримати компенсацію?
Для отримання відшкодування громадам достатньо подати заяву до військової адміністрації та чеки або скани, які підтверджують оплату комунальних послуг.
Алгоритм відшкодування:
- Орган місцевого самоврядування організовує розміщення тимчасово переміщених осіб на базі закладів, підприємств, установ та організацій комунальної форми власності на безоплатній основі.
- Відповідний заклад, підприємство, установа чи організація комунальної форми власності здійснює оплату комунальних послуг до 20-го числа наступного місяця.
- Інформація про оплату комунальних послуг надається відповідному органу місцевого самоврядування.
- Орган місцевого самоврядування не пізніше третього робочого дня після оплати подає до відповідної обласної військової адміністрації заяву встановленої форми на отримання компенсації разом з підтвердними документами щодо фактичної оплати послуг.
- Обласні військові адміністрації протягом двох робочих днів після отримання заяв скеровують узагальнену інформацію від органів місцевого самоврядування до Мінрегіону.
- Мінрегіон узагальнює інформацію, надану військовими адміністраціями, та готує проєкт рішення Кабінету Міністрів України про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету для компенсації.
- Орган місцевого самоврядування отримує компенсацію.
Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %