Громади Чернігівщини долучаються до проєкту «Прозорість місцевих бюджетів», який реалізує Громадське партнерство "За прозорі місцеві бюджети".

8-9 червня експерт Партнерства Микола Орлов провів низку інформаційних зустрічей з представниками Тупичівської, Сновської, Корюківської та Менської громад, аби ознайомити фахівців рад та громадських діячів з проєктом.
Експерт презентував основні складові проєкту:
  •  тренінг «Прозорість бюджетного процесу та публічного фінансового управління в ТГ»;
  • оцінювання рівня прозорості бюджетного процесу в громадах згідно з Методологією оцінки прозорості місцевих бюджетів;
  • розробка «Бюджетів для громадян»;
  • проведення інформаційно-просвітницької кампанії для підвищення рівня обізнаності громадян щодо питань бюджетного процесу та активізації участі у ньому.
«Під час зустрічі у Тупичівській громаді відчувалися певні нотки зневіри, тому такі компоненти, як наш, спочатку можуть здатися не пріоритетними для сільської громади, однак досвід наставництва у подібних за розмірами громадах Тернопільщини свідчить про те, що з часом думка зміниться, якщо докладати зусиль. У малих громадах легше згуртувати навколо себе активних мешканців, адже тут велику роль відіграватиме особистий приклад, тісні соціальні звязки», - зазначив Микола Орлов.
Сновська громада цілком готова до проєкту:
«Це підтвердилося як якісним складом учасників презентаційної зустрічі (працівники ОМС, керівництво громади, депутати профільної бюджетної комісії, ЗМІ, молодіжна рада), так і попередніми напрацюваннями міської ради. Громада вже володіє таким інструментом як БдГ та має досвід проведення самооцінки бюджетної прозорості в окремих галузях. Тому будемо працювати над тим, щоб зробити ще креативніший продукт з візуалізації бюджету та його презентації мешканцям. Рівень професійних запитань від очільника фіноргану лише підтвердив, що пробуксовки і з оцінкою бюджетної прозорості не буде», - впевнений наш експерт.
У Корюківській громаді керівництво на чолі з міським головою і заступниками та учасники зустрічі жваво цікавилися складовими програми:
«При обговоренні Бюджету для громадян у присутніх вже виникали ідеї візуалізації, які би характеризували приналежність БдГ саме до Корюківської громади. Було бажання продовжити розмову і після зустрічі, тому плідно поспілкувався із керівником молодіжного центру, під час якої переконався, що офіс міської ради та його керівництво налаштовані на зміни, інновації та експерименти. Сподіваюся, це все разом стане чинниками успіху громади у цьому проєкті», - розповів Микола Орлов.
У Менській громаді презентація відбулася у міській публічній бібліотеці:
«Буквально під час зустрічі вже практично формувався склад потенційних учасників тренінгу. Була увага зі сторони ЗМІ, депутатів, працівників ОМС. Відчуваю, що в цій громаді буде хороший темп руху по компоненту», - спрогнозував представник Партнерства.
Зустрічі проведено в рамках Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).