Громадам дозволять використати кошти спецфонду на життєвонеобхідні потреби

01 червня 2022, 8:50
Уряд підтримав законопроєкт, який дозволить громадам використовувати кошти спецфонду під час воєнного стану. Йдеться про можливості органам місцевого самоврядування в умовах воєнного стану використовувати кошти спеціального фонду місцевих бюджетів на забезпечення життєво необхідних потреб жителів територіальних громад.
 
Як інформує Мінрегіон, цей законопроєкт дозволить ОМС оперативно приймати рішення та спрямовувати кошти зі спеціального фонду на першочергові потреби, зокрема на територіальну оборону та підтримку місцевої інфраструктури.
 
Документ пропонує:
 
- скасувати на період дії воєнного стану обмеження здійснення видатків за рахунок вільного залишку бюджетних коштів або перевиконання дохідної частини загального фонду місцевого бюджету, визначені частиною другою статті 85 Бюджетного кодексу України;
 
- надати право місцевим державним, військовим, військово-цивільним (у разі утворення) адміністраціям, виконавчим комітетам сільських, селищних та міських рад передавати кошти із спеціального фонду місцевого бюджету (крім власних надходжень бюджетних установ та міжбюджетних трансфертів) до загального фонду місцевого бюджету на підставі відповідного рішення.
 
За інформацією Міністерства, зараз на рахунках спецфонду місцевих бюджетів зберігаються залишки коштів, які мають цільове спрямування і не можуть використовуватися територіальними громадами інакше. Наприклад, кошти екологічного податку, які мають спрямовуватися на здійснення природоохоронних заходів, чи кошти від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісового виробництва, концесійні платежі, надходження від продажу земель несільськогосподарського призначення, надходження від продажу основного капіталу. Однак в умовах воєнного стану в пріоритеті - фінансування життєвонеобхідних потреб жителів громад, тож на це й варто спрямувати ці кошти.
Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %