Фінансовий ринок-2023: відхід установ з ринку, рекорди рентабельності лайфових страховиків, стабільність банків

10 липня 2023, 11:20

Експерт Громадського Партнерства "За прозорі місцеві бюджети!" Микола Орлов підготував огляд тенденцій на фінансовому ринку України цього року.

Аналітика НБУ за 2022 рік та 1-й і 2-й квартали поточного року свідчить про наступне.

За 2022 й рік кількість небанківських фінансових установ (НБФУ) скоротилася на 422 одиниці, переважно через вихід з ринку фінансових компаній та кредитних спілок. Обсяг активів у ІVкварталі зріс лише у фінансових компаній, загалом у 2022 році  у страховиків і фінансових компаній (на близько 10%). Частка НБФУ в загальних активах фінансового сектору, нагляд за якими здійснює НБУ, впродовж року поступово скорочувалася до 11.97% станом на 31 грудня 2022 року.

Ризикові страховики та страховики життя завершили IV квартал з незначним збитком, проте за результатами року обидві групи були прибутковими.

Ломбардна діяльність упродовж 2022 року практично не розвивалася. Річний обсяг кредитування знизився на 36%. Загалом за рік ломбарди були збитковими, попри збільшення доходу в другій половині року.

За результатами 2022 року фінансові компанії в цілому були прибутковими.

У І кварталі 2023 року з ринку ще пішли 111 небанківських фінансових установ, проте вперше із серпня 2022 року була зареєстрована нова фінансова компанія.

Обсяги валових премій ризикового страхування зменшилися на 6% за квартал, однак зросли на 7% порівняно з І кварталом 2022 року. Премії страхування життя зменшилися порівняно з попереднім кварталом на 15% і залишилися нижчими на 13% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Ризикові страховики отримали за результатами кварталу прибуток, співмірний із попередніми роками, та досягли рентабельності капіталу на рівні 3%. Страховики життя продемонстрували рекордну за останні роки рентабельність капіталу (10%) внаслідок зменшення операційних витрат та зростання інвестиційних доходів.

Після цього Національний банк затвердив комплексні зміни для актуалізації нагляду на ринку небанківських фінансових послуг.

Відповідна постанова набрала чинності 5 квітня 2023 року.

Регулятор пояснив, що результатом стане:

  • оптимізація процесу взаємодії між Нацбанком та учасниками ринку, зокрема щодо надання необхідної додаткової інформації під час здійснення безвиїзного нагляду та інспекційних перевірок;
  • забезпечення ефективної комунікації з учасниками ринку небанківських фінансових послуг, місцезнаходженням яких відповідно до відомостей з ЄДР є територія активних бойових дій;
  • актуалізація повноважень членів інспекційної групи та обов'язків керівника об'єкта перевірки;
  • оновлення критеріїв оцінювання ступеня ризику від здійснення діяльності учасниками ринку небанківських фінансових послуг;
  • установлення вимог до структури плану відновлення фінансової стабільності кредитних спілок;
  • визначення порядку здійснення контролю за дотриманням вимог щодо структури власності;
  • оновлення строків надання інформації про зміни у складі відомостей про структуру власності;
  • поширення вимог Положення про вимоги до структури власності надавачів платіжних та надавачів обмежених платіжних послуг у зв'язку з уведенням в дію Закону "Про платіжні послуги";
  • оптимізація процедури безвиїзного нагляду та інспекційних перевірок.

Для цього внесено зміни до п'яти нормативно-правових актів НБУ.

Півріччя 2023: кількість учасників небанківського фінансового ринку в червні зменшилася з 1 286 (станом на 31 травня) до 1 265 (станом на 30 червня).

Кількість банків у червні не змінилася і становила 65.

Станом на 30 червня на небанківському ринку працювали: 103 страховики non-life (у травні було 104) та 12 life-страховиків (кількість не змінилася), один страховик зі спеціальним статусом, 164 ломбарди (було 166), 151 кредитна спілка (було 153), 82 лізингові компанії (було 85), 629 фінансових компаній (було 643), 56 страхових брокерів (кількість не змінилася) та 67 колекторських компаній (було 66).

Крім того, на ринку визнано 25 банківських груп (кількість не змінилася) та 22 небанківські фінансові групи (кількість не змінилася).

На платіжному ринку діє 32 платіжні системи, створені резидентами, ураховуючи державні (кількість не змінилася), та 16 міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами (кількість не змінилася). Крім того, на ринку діють надавачі фінансових платіжних послуг, серед них 17 платіжних установ (у травні було 15), 10 фінансових установ, що мають право на надання платіжних послуг (у травні було 8), три банки – емітенти електронних грошей (кількість не змінилася) та один оператор поштового зв’язку (кількість не змінилася). До інших суб’єктів, що діють на платіжному ринку, входять 42 комерційні агенти (у травні було 37) та 35 технологічних операторів платіжних послуг (кількість не змінилася).

Нагадаємо, небанківська фінансова установа — юридична особа, яка відповідно до законодавства України не є банком, надає одну або кілька фінансових послуг та внесена до Державного реєстру фінансових установ у порядку, установленому законодавством України.

До небанківських фінансових установ належать:

кредитні спілки,

ломбарди,

лізингові компанії,

довірчі товариства,

страхові компанії,

установи накопичувального пенсійного забезпечення,

інвестиційні фонди і компанії,

інші юридичні особи, виключним видом діяльності яких є надання фінансових послуг.

Небанківські фінансові установи, які є учасниками банківської групи, підлягають  нагляду  з  боку Національного банку України в межах нагляду на консолідованій  та субконсолідованій основі, відповідно до Закону України про банки та банківську діяльність.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %