Дні бюджету в Острозькій і Тетерівській громадах: квести, вистави й вікторини

09 червня 2024, 12:06

Чи може бути інформація про бюджет цікавою й викликати максимум позитивних емоцій? Наша відповідь: ТАК, якщо ви побуваєте на Днях бюджету в наших громадах - учасницях проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізує Громадське партнерство "За прозорі місцеві бюджети!" за підтримки проєкту USAID "ГОВЕРЛА".

6 червня вперше на Рівненщині відбувся День бюджету в Острозькій громаді.

Протягом всього дня в м. Острог жителі громади мали можливість поринути в країну фінансів своєї громади: дізнатися, як формується бюджет громади, на що витрачається і як долучитися до процесу формування бюджету на 2025 рік, подавши свою пропозицію до бюджету громади.

Під час затишного відкритого чаювання/кавування начальниця фінансового управління виконкому Острозької міської ради Інна Кокошко презентувала «Бюджет для громадян», в якому простою мовою описано, звідки в громаді кошті, куди вони витрачаються, як наповнюється бюджет і як долучитися до бюджетного процесу громади.

У центрі міста працювала локація зі збору пропозицій до бюджету на 2025 рік та виставка малюнків «Бюджет очима дітей». Відвідувачі/ки мали можливість отримати достовірну інформацію про фінансові плани та виклики громади.

Експертка Партнерства Марія Орлова представила результати участі громади в проєкті "Бюджетна партисипація ві А до Я», а під час уроку фінансової грамотності молодь більше дізналася від неї про інструменти участі у бюджетному процесі та отримала знання, щоб сформувати пропозиції до бюджету.

Команда відділу проєктної та інвестиційної діяльності підготувала та провела онлайн-гру про бюджет та квест «Знайди Острожика».

Під час квесту 4 команди шукали в місті малі скульптури острожиків, які уособлюють міські легенди та історичні персонажі, пов'язані з фінансовою сферою. Більш детально про острожиків можна дізнатися за посиланням.

Підбиття підсумків збору пропозицій від громадян до бюджету провели спільно з головою громади Юрієм Ягодкою, його заступницею Ольгою Логвін та начальницею фінансового управління Інною Кокошко. У громаді вирішили продовжувати подібну практику й надалі, а всі, і хто не встиг долучитися під час заходу, зможе подати пропозиції до бюджету 2025 року онлайн за посиланням на офіційному сайті Острозької громади. Зібрані пропозиції планується опрацювати на бюджетній постійній комісії і дати зворотній зв'язок для громадян.

«Я всім дякую за організацію, включеність та бажання робити бюджетний процес в громаді більш зрозумілим та доступним для кожного мешканця громади. Це лише перші кроки і далі буде тільки краще!» - зазначила Марія Орлова.

«Бюджет для громадян у вигляді яскравого тематично-мотивуючого буклету та його презентація в громаді став гарним завершальним акордом проекту "Бюджетна партисипація від А до Я", що реалізовувався в нашій громаді Громадським Партнерством "За прозорі місцеві бюджети!». Щира вдячність нашим експертам Марії та Миколі Орловим за професійний супровід на всіх етапах реалізації проекту, працівникам виконкому міської ради за добросовісну і кропітку роботу над підготовкою і відпрацюванням всіх матеріалів і заходів, а мешканцям - і особливо нашій активній молоді - за небайдужість і активне включення в День бюджету в громаді», - розповіла заступниця міського голови Ольга Логвін.

«Бути відкритим у своїй роботі, не боятися людей і вміти презентувати свої результати відкрито, то найвища цінність того, хто творить зміни в громаді та країні! Щось нове! Такого ще не було точно! Креативний, інформаційний та важливий захід в нашій громаді - вперше!» - поділилася враженнями Ольга Стецюк, начальниця відділу проєктної та інвестиційної діяльності.

«Мені приємно презентувати нашу спільну роботу – «Бюджет для громадян». Він пробуджує інтерес до фінансової інформації, коли простими малюнками і словами можна бути зрозумілими для пересічного мешканця. Це класно - бути «зрозумілим». Це гарна обгортка складного числового начиння, яка дозволяє бачити реальний фінансовий стан справ громади і реально співставляти бажання з можливостями громади.

Бюджет у такому вигляді є хорошим аргументом для скептиків, які попри відкритість органу влади, можливо, не доотримували якоїсь частини інформації про фінанси громади», - розповіла начальниця фінансового управління Інна Кокошко.

«День бюджету в громаді - це дуже потрібний, пізнавальний і цікавий захід. Завдяки проведеному заходу органи місцевої влади стали ближче до народу і дізналися проблеми, які хвилюють наших людей, а завдяки роздачі буклетів «Бюджет для громадян» населення нашої громади у доступній формі дізналося про формування бюджету громади. Щира подяка нашим експертам Марії і Миколі Орловим за допомогу в організації та проведенні заходу! Сподіваюся, що таких ініціатив у майбутньому у нашій громаді буде більше!» - розповіла про свої враження Тетяна Панасюк, головна спеціалістка відділу проєктної та інвестиційної діяльності.

Неймовірно цікавим був День бюджету і в Тетерівській громаді на Житомирщині: тут 6 червня відбулася вистава про бюджет "Як Кайдаші бюджет ділили", презентація візуалізованої версії бюджету громади 2024 року, бюджетна вікторина з подарунками, урок для молоді про бюджтет громади, ярмарок та приємне спілкування жителів громади.

"Враження чудові. Ми тут живемо і я вважаю, що такі заходи дуже корисні для місцевого населення. Щоб дізнаватись більше про місцевий бюджет і про те, як ми можемо долучатись до його формування та розподілу", - розповіла Анастасія, учасниця заходу.

"Особисто я дуже вражена креативністю і творчістю громади щодо підготовки до Дня Бюджету громади. Вистава про бюджет - це щось неймовірне. Я бачила, що всі учасники також були в захваті. Саме так - креативно і цікаво - потрібно подавати інформацію про бюджет громади, про ті складні цифри і таблички, щоб навіть дитина зрозуміла, як формується бюджет", - вважає експертка Партнерства Тетяна Романова.

Заходи проводяться Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стали можливими завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цих заходів не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %