Дні бюджету на Рівненщині і Закарпатті: із залученням молоді та широким інформуванням

27 червня 2024, 7:38

Тривають дні бюджету в громадах-учасницях проєкту "Бюджетна партисипація від А до Я", який реалізує Громадське Партнерство "За прозорі місцеві бюджети"" за підтримки проєкту USAID "ГОВЕРЛА". 24-26 червня заходи пройшли в Здолбунівській (Рівненська область), Іршавській і Горінчівській громадах (Закарпаття). 

У Здолбунівській громаді на Рівненщині фахівці ради продемонстрували, як можна цікаво та креативно, а ще - простими словами розказати про бюджет громади, а також розповсюдили буклет «Бюджет для громадян».

У межах заходу відбулася виставка малюнків від найменших жителів громади, котрі зобразили, як вони уявляють бюджет, а трьох переможців визначили шляхом голосування, і наприкінці заходу вони отримали призи.

«Здолбунівська громада – учасниця проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», і серед цілей проєкту – збільшити залучення громадян до бюджетного процесу в громадах. Тому сьогодні хочемо розповісти і про тих, хто наповнює наш бюджет, і про основні статті видатків, котрі маємо забезпечувати», – зазначив міський голова Владислав Сухляк.

«Громада продемонструвала, як можна цікаво та креативно, а головне - просто розказати про бюджет громади. Адже зазвичай бюджет – це багато і часто незрозумілих цифр для більшості людей, в яких треба розбиратись, щоб щось зрозуміти. А ось через бюджет для громадян та через такі заходи як День бюджету пояснити людям, як формується бюджет і як реалізується в громаді – це завжди буде сприймались краще і ближче до людей», - пояснила експертка Партнерства Тетяна Романова.

Онлайн-пропозиції до бюджету-2025 можна подати до 31 серпня включно тут.

В Іршавській громаді на Закарпатті спеціалісти фінансового відділу спільно з відділом економіки та інвестицій, а також експерти Партнерства Віталій Світлик і Максим Лисюк розповіли жителям громади про те, що таке громадський бюджет, на чому його засновано або ж звідки у бюджеті гроші та як і на що вони розподіляються. Згуртував маленьких іршавчан навколо цікавої вікторини Іршавський міський голова Віктор Симканинець, а ще діти зображували своє бачення того, що таке бюджет. Для школярів та молоді громади експерт Партнерства Максим Лисюк провів інформативний урок з бюджетної партисипації.

Під час проведення Дня бюджету також здійснили збір пропозицій до бюджету на 2025 рік. Долучитися до цього процесу можна і зараз, перейшовши за посиланням.

У Горінчівській громаді на Закарпатті теж збирали пропозиції до бюджету-2025, презентували «Бюджет для громадян, а також проводили урок фінансової грамотності і бюджетної партисипації для учнів і учениць трьох шкіл громади.

«Захід відвідали орієнтовно 150 жителів громади. Нам імпонував той факт, що розроблений посібник "Бюджет для громадян" презентував голова громади Михайло Калинич. Більшість жителів до проведення цієї акції не знали, що витрати на освіту складають понад 86% від всього бюджету громади, тож інформування жителів - це дуже важлива складова діяльності місцевого самоврядування», - розповів експерт Максим Лисюк.

Заходи проводяться Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стали можливими завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цих заходів не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %