Для Радивилівської громади відбувся тренінг про інструменти бюджетної партисипації

04 березня 2024, 8:01

Експерти та експертки Громадського Партнерства "За прозорі місцеві бюджети!" продовжують знайомити представників і представниць громад-учасниць проєкту "Бюджетна партисипація від А до Я", що реалізується Партнерством за підтримки проєкту USAID "ГОВЕРЛА", з ефективними інструментами бюджетної партисипації.

Наприкінці лютого експерти Микола і Марія Орлови провели навчання для Радивилівської громади (Рівненщина).

А потім ми зібрали відгуки учасників/ць тренінгу.

Сергій Гуща, керуючий справами виконавчого комітету Радивилівської міської ради:

"Учасники семінару безмежно вдячні за цікавий та змістовний захід, який, безперечно, повинен стати фундаментом майбутньої роботи по максимальному залученню мешканців громади до формування місцевого бюджету та прозорості витрат. Експерти заходу Микола та Марія максимально цікаво та ефективно передали надзвичайно важливі знання слухачам, чому сприяла в т. ч. ігрова манера передачі інформації".

Орися Сиротюк, начальниця відділу економічного розвитку, інвестицій, транспорту та регуляторної діяльності міської ради:

"Після дводенних навчань, організованих та проведених експертами Громадського партнерства "За прозорі місцеві бюджети"" Марією та Миколою Орловими в рамках проєкту "Бюджетна партисипація від А до Я", наша Радивилівська громада тепер має свій визначений кейс ідей, знань та пропозицій, які, впевнені, стануть нам у подальшому ефективним інструментарієм в процесі залучення жителів громади до формування місцевого бюджету. Адже в цьому бачимо очевидні переваги: громадськість повинна розуміти механізми наповнення бюджету та формування його видаткової частини, і бути компетентною в питаннях, що, наприклад запит «хочемо, аби нам відремонтувати дорогу» напряму пов’язаний з умовою «будь податковим патріотом своєї громади» і зареєструй тіньовий бізнес… Налаштовані якнайшвидше відобразити у практичній площині отримані за час тренінгу знання та навички, впровадити, в тому числі, заходи для підвищення фінансової грамотності серед населення, серед молодіжного середовища громади. Маємо бачення, як ефективно зреалізувати бюджетну партисипацію в громаді завдяки формі для збору пропозицій від громадян, як покращити наші інформаційні майданчики для структурування та висвітлення інформації про бюджет, щоб зробити його більш публічним для жителів громади. Щира подяка Марії та Миколі Орловим – справжнім професіоналам у майстерності цікаво, інформативно, в легкій та зрозумілій формі, донести складний фінансовий механізм бюджету. Маємо цінний досвід, як поширювати отримані знання на широкий загал, аби в підсумку ця синергія допомогла громаді стати ще більш об’єднаною в питаннях загального добробуту і процвітання, покращення умов життя для кожного жителя, що, безумовно, базується на міцному, збалансованому, публічному і зрозумілому для людей бюджетному фундаменті".

Наталія Янчин, комунікаційниця ГО «Центр розвитку Волинських територій»:

"Один із тих тренінгів, який потужно мотивує бути корисним для своєї громади, своєї країни в цілому. Тема «Ефективні інструменти бюджетної партисипації», як виявилось, це не лише для бухгалтерсько-фінансового складу громади… Це і для кожного в громаді, кому не байдуже, як виглядає на практиці фінансова стабільність громади, як можна долучитися і спільно напрацювати алгоритм дій при формуванні місцевого бюджету? Завдяки ефективно продуманому змісту тренінгу, який передбачав лекційну та практичну частину роботи, де учасники мали змогу макетувати нові знання щодо бюджетної партисипації, які в подальшому будемо впроваджувати в нашій громаді, досягнуто основної мети: про важливе – просто і доступно. Щиро дякуємо тренерам, які дуже креативно донесли концептуальні меседжі зустрічі на запропоновану тему. В учасників тренінгу це зрезонувало бажанням виявити максимальну віддачу в ідеях, пропозиціях. Кожен хотів максимально ефективно долучитися до створення концепції відкритості та публічності місцевого бюджету. Разом вдалось зібрати чимало вдалих пропозицій. Тепер готові втілювати їх на управлінському рівні в нашій громаді. Такий спосіб командної роботи сподобався всім! Навіть ті, хто до участі в даному тренінгу взагалі нічого не розуміли про бюджетний процес, тепер мають базове уявлення, як наповнюється та використовуються кошти місцевого бюджету, і як важливо не відсторонюватися від цих питань людям з інших сфер. Адже відкритість та спільне бачення бюджетної концепції, ефективної її реалізації, - це про довіру людей до влади. Це той шлях, який дасть громаді перевагу бути ще більш спроможною!".

Микола Орлов, ментор громади:

"Було легко працювати із учасниками, які так пишаються своєю громадою, знають її кращі сторони і відкриті до нового. Збалансований склад учасників дозволив почути про своє розуміння участі в житті громади та привнести це бачення в спільні напрацювання. Повною мірою відпрацьований тренінговий матеріал та зворотній зв'язок учасників про цей процес лише додав ваги сформованому інтелектуальному продукту фахівцями Партнерства. Сподіваюся що керівництво громади поділяє ентузіазм учасників щодо впровадження інструментів партисипації у Радивилівській громаді, а під час наступного візиту в громаду вдасться відвідати, як виявилося, найвищу точку Рівненщини, про яку так багато було сказано на знайомстві учасників тренінгу".

Ця публікація створена Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %