Бюджет Одеси під час війни: депутати ухвалили міський кошторис на 2023 рік

09 грудня 2022, 17:06

Одеса стала другим містом-обласним центром після Харкова, в якому прийнято бюджет міста на 2023 рік. Це відбулося під час сесії міської ради 30 листопада.

Як інформує Громадське Партнерство "За прозорі місцеві бюджети!", згідно з проєктом рішення, обсяг доходів бюджету міської громади на 2023 рік становить 10,5 млрд грн, у тому числі доходи загального фонду бюджету – 10,3 млрд грн та доходи спеціального фонду бюджету – 261,7 млн грн.

Видатки проєкту бюджету на 2023 рік заплановано у сумі 10,3 млрд грн, у тому числі обсяг видатків загального фонду бюджету – 8,6 млрд грн та видатків спеціального фонду – 1,7 млрд грн.

Проєкт бюджету депутати прийняли практично одностайно та без активного обговорення. Так само, як і внесення змін до бюджету 2022 року і затвердження звіту про виконання бюджету за 9 місяців 2022 року.

Одне з небагатьох питань до проєкту бюджету виникло у депутатки Світлани Осауленко, воно стосувалося використання коштів депутатського фонду 2022 року. Так, депутатка зауважила, що вони з колегами "до війни залюбки ремонтували парадні, ставили віконні блоки і встановлювали дитячі майданчики" за кошти фонду в розмірі 3 млн грн на депутата. З огляду на те, що казначейством було заблоковано фінансування капітальних видатків, депутатка запропонувала як варіант вирішення проблеми перевести статтю "використання депутатського фонду" із розділу "капітальні видатки" в "поточні". Адже, каже Світлана Осауленко, "дах можна відремонтувати не капітально, а частково, що для людей буде досить значимою допомогою". Також, за її словами, в приймальні до депутатів звертаються дуже багато людей та представників ОСББ із актуальними запитами про допомогу з придбання генераторів. Вона запропонувала бюджетні кошти, що не були витрачені в 2022 році в рамках депутатського фонду, спрямувати на фінансування фонду в 2023 році, проте вже з адресною та необхідною допомогою для жителів в умовах війни.

У свою чергу, перша заступниця міського голови і директорка департаменту фінансів Світлана Бедрега поінформувала присутніх, що наразі казначейство "не пропускає" не тільки капітальні видатки, але й великий перелік поточних видатків (або за встановленою першочерговістю). Проте зроблені кроки для формування резервних витрат в бюджеті розвитку, витрачання якого може відновитися, в тому числі і через депутатський фонд після стабілізації ситуації в країні. 

Цікавим був коментар директорки фінансів щодо закупівлі генераторів через депутатський фонд-2022. За словами чиновниці, тема виникла місяць тому, "і якщо б депутати подали б свою заявку на придбання генераторів за рахунок депутатського фонду, то ніяких проблем з цим би не було".

По-перше, відповідно до Положення про депутатський фонд, термін подання заявки на фінансування витрат через депутатський фонд у поточному році - це 1 травня. І, по-друге, залишилось незрозумілим, чи були поінформовані депутати про таку можливість (написати заявку наприкінці року, та ще й на придбання генераторів)? І якщо були поінформовані, то чи всі члени ради? 

В будь-якому разі, про фактичне використання коштів депутатського фонду-2022 ми зможемо дізнатися зі звіту на початку наступного року. Проте вже зараз можна констатувати, що не всі депутати рівною мірою використали ці кошти.

Депутатський фонд - це кошти територіальної громади, які через механізм депутатів та "умовно" виборчих округів, можуть рівномірно розподілятися для вирішення проблем виборців по всій території міста. Тож такий не надто прозорий механізм розподілу коштів, якщо він і був реалізований в умовах війни 2022 року, не може не викликати занепокоєння.

Питання генераторів постало і при розгляді наступних питань порядку денного.

Так, при розгляді проєкту "Про внесення змін до Міської цільової програми цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру, забезпечення пожежної безпеки на території м. Одеси на 2022-2026 роки" Олексій Потапський вніс суттєву поправку. Як зазвичай, її не було оприлюднено, а лише озвучено з голосу. Вона стосувалася затвердження Порядку  часткової компенсації витрат міських ОСББ/ЮБК на придбання генераторів. Компенсація передбачається в розмірі 70% вартості генератора, проте не більше 100 тис. грн на одне домоволодіння. На реалізацію цього заходу Програми в 2022 році заплановано 5 млн грн, а в 2023 році - 30 млн грн.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %