Антикорупційні інструменти та використання вебпорталів: успішні практики

23 липня 2020, 17:49

Використання офіційних сайтів об’єднаних громад, їхнє своєчасне та ефективне наповнення є одним з тих інструментів, який сприяє прозорості роботи громади, налагодженню співпраці з громадянами та - за умови дотримання низки рекомендацій експертів - запобіганню корупційних ризиків. Зокрема, поступово покращують цей аспект функціонування сайтів 19 об’єднаних громад за підтримки експертів Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» у рамках проєкту «Децентралізація приносить прозорість та ефективність в освіті та медицині» (UCCCT), що виконується міжнародною організацією Global Communities.

Так, дві громади - Оскільська і Пирятинська - за допомоги експертів Громадського партнерства почали використовувати портал публічних коштів E-Data - найбільшу базу даних у сфері публічних фінансів України. Портал є одним з ефективних антикорупційних інструментів, доступних для кожної громади та важливим з точки зору прозорості і повноти інформації, тож коучі Партнерства на постійній основі надають консультації з приводу використання платформи та відповідальності за порушення Закону України «Про відкритість використання публічних коштів». Тепер обидві громади своєчасно та в повному обсязі оприлюднюють інформацію про договори та транзакції за використаними бюджетними коштами.

 

Ще один антикорупційний інструмент реалізовано через вебсайт у Соледарській ОТГ. Аби підвищити рівень прозорості та публічності бюджетного процесу та зменшити вірогідність зловживань, експерт Партнерства надав рекомендації щодо забезпечення максимально відкритого процесу прийняття всіх рішень,

а також обговорень, які їм передують. Для цього міська рада на офіційному вебсайті у розділі "Запобігання проявам корупції" розмістила інформацію з антикорупційної тематики. Крім того, жителі громади можуть висловити свою думку щодо цього або повідомити про відомі їм факти вчинення корупційних правопорушень як за телефоном, так і на електронну адресу.

Гарну практику реалізували у Ніжинській ОТГ: там вирішили публікувати на офіційному вебсайті звіти за результатами кожного кварталу щодо виконання заходів Антикорупційної програми. 

"У звіті про запобігання корупції за другий квартал міститься детальна інформація щодо моніторингу подання декларацій про доходи, щодо врегулювання конфлікту інтересів, наповнення сайту, щодо застосування антикорупційних механізмів з боку громадськості тощо. Окрім того, по кожному заходу зазначена особа, яка відповідає за реалізацію того чи іншого напряму в сфері запобігання корупції.  Також на сайті громади міститься окремий розділ "Запобігання корупції", де міститься вся інформація у сфері антикорупції. Це однозначно успішна практика, варта наслідування", - розповіла експертка Партнерства Тетяна Романова.

 

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %