Академія сухопутних військ: печиво-грибочки, ковбаси і корупція

26 січня 2017, 11:10

Як пливає на обороноздатність України печиво-грибочки? Як з’їсти 8 тон ковбас за кілька днів? Ці та багато інших питань виникає, якщо дослідити закупівлі Національної академії сухопутних військ імені Гетьмана Сагайдачного. Саме там придумали як обійти систему разом з Прозоро і непрозоро. 

Влітку 2015 року академія проводить тендер на закупівлю 10 тон печива. Доцільність закупівлі можна зрозуміти – курсанти мають щось їсти до чаю. Не зрозуміло лише те, що 11 червня комітет з конкурсних торгів вносить зміни до вимог і прописує таке:

Печиво-грибочки

Чому саме грибочків? Чому з білою, а не червоною глазур’ю? А якщо це буде 10 тон горішків? Чи квіточок? Чи краще різні сорти печива? Я не знаю, як це пояснити окрім того, що вимоги прописувалися під конкретного виробника. Участь в торгах взяли три підприємці. Найдешевшу пропозицію від ТОВ «Інзагро» на суму 300 000 грн. було відхилено. Натомість угоду укладено із ФОП Чубоха Володимир Володимирович на суму 420 000  грн.

Минає рік. Апетити зростають. Відбуваються торги на системі ProZorro І знову у вимогах прописано 15 тон звичайного листового печива і 15 тон печива у виглядів грибочків. Пропозицію переможця аукціону ТОВ «Єврофіш» відхиляють, бо відсутня виписка з протоколу засновників, щодо надання уповноважень на право підпису.  Натомість укладають угоду з ТОВ «Родина» на суму 1 млн 20 тис. грн. Цікаво, що вже в самій угоді не вказано, що будуть поставлятися саме грибочки. Вказані просто дві позиції: печиво листкове та печиво.

Ситуація з печивом доволі банальна. Прописати вимоги під конкретного виробника – це схема ще з часів минулого законодавства про державні закупівлі. А от із введенням Prozorro для чиновників виникло більше складнощів. Наприклад при закупівлі ковбасних виробів «грибочків» не пропишеш.

Тому закупівлі на ковбасні вироби розбили на дрібні лоти, щоб не проводити відкритого аукціону і встановлювати ціни «вручну». На закупівлю ковбас академія протягом 2016 року витратила понад мільйон гривень, але був проведений лише один аукціон, за результатами якого укладена угода на суму 470 тисяч грн.

Все решта – допороги. Ось приклад такої закупівлі, за результатами якою укладена угода із ФОП Пенцак на суму 184 тисяч гривень на продукцію за ціною дорожче за ринкову. 

Ціни дорогі

Варто звернути увагу на строк дії договору: до 31 грудня 2016 року. 12 грудня відбувається аукціон на закупівлю ковбасних виробів. Очікувана вартість – 800 тисяч гривень. Об’єм поставки – 8,7 тон. За результатами аукціону укладена угода із ФОП Сенько Оксана Михайлівна на суму 470 тисяч гривень. Ми бачимо, що ціна продукції значно занижена. Дешевше навіть собівартості. Наприклад: балик по 70 грн. за кг, сирокопчена ковбаса по 70 грн. за кілограм. 26 грудня увесь обсяг продукції був поставлений. Принаймні це вказано у накладних.
Накладні-Ковбаси-4700000-1.pdf

Видаткова накладнаі

Всі накладні виписані одним числом, але чомусь не однією накладною.  Дивлячись на це, виникає ряд питань:

- куди поділи такий разовий об'єм 8700 кг. ковбас перед Різдвяними канікулами, коли курсанти мали б роз’їхатися по домівках?;

 - назва продукції вказана не точно, узагальнено, чого не буває у справжніх накладних, де вказується точна назва продукту і його виробник;

 - вага продукції вказана без грам, кратно 10 кг(!), що на практиці нереально для вагового продукту;

 - ціни на всю продукцію, яка вказана як вироби вищого сорту/гатунку, нереальні, явно занижені, просто взяті "зі стелі".

Підозрюємо, що і приблизно такий об'єм ковбаси з розпливчатими назвами  вищого ґатунку не перетинали поріг їдальні академії. Але гроші звісно перерахували. Ми перевірили ціни указаних у сертифікатах та накладних позицій згідно прайсу.
Прайс-лист-Инко-Фуд-09_01_17P03.xlsx

Для цього ми 28 грудня звернулися до "ТОВ Інкофуд Бердичів", який згідно сертифікатів є постачальником ФОП Сенько. Слід зауважити, що це відпускні ціни для дистриб’юторів, тобто, як правило, найнижчі у виробника. І ось ми побачили, що Інкофуд навіть не виробляє деяких видів товару, а його ціни (ціни виробника) дорожчі за ті, які запропонувала ФОП Сенько:

-найдешевші у прайс-листі сардельки вищого сорту  - "Сардельки Люкс в/с" 51,86 грн/кг. (у накладній 40 грн/кг.); 

-найдешевші сосиски вищого сорту - "Сосиски Трапезні з сиром в/с"- 41,34 грн/кг. Що близько до вказаної в накладних ціни (у накладній 40 грн/кг).

Але в накладній вказано "в асортименті", а в прайсі вже наступні за ціною сосиски в/с - "Шкільні в/с"за ціною 55,79 грн/кг., а  вказані в т.ч. "Молочні" взагалі - 60,94 грн/кг; 

-варені ковбаси: у виробника є "Ніжна з молоком в/с" по ціні 37,44 грн., що можна, з натяжкою, прийняти за вказану в накладній "молочну" за 40 грн/кг. Хоча просто "Молочна в/с" коштує 54,74 грн. Але найдешевша "Лікарська в/с" вказана у виробника за 47,34 грн./кг;

-найдешевша ціна грудинки - "Грудинка Брестська в/с" за 85,63 грн. (у накладній 70грн/кг); 

-позиція "Балик в/с" просто відсутня у виробника що, до речі, підтверджено тим, що, в порушення правил проведення закупівель, на цей продукт не було подано посвідчення якості ще до проведення конкурсу;

-найдешевша ковбаса сирокопчена у виробника- "Золотиста с/к в/с" 121,98грн/кг. (у накладній "в асортименті" всі по 70грн/кг); 

-найдешевша варенокопчена ковбаса у прайс-листі- "Салямі Фірмова в/к в/с"- 71,27 грн/кг (у накладній 45 грн/кг). А вказані "ковбаси мисливські (гриль) в/с" не мають аналогії у прайсі виробника і ця назва позиції, як і всі інші, до речі, взята дослівно з орієнтовних назв продукції, які були вказані у конкурсній документації замовником. Є "Ковбаски для грилю першого (!) сорту, напівкопчені!" 76,45 грн/кг. 

Нагадаємо, що у це же час продовжує діяти угода з ФОП Пенцак Наталією, яка до 31 грудня постачає ковбаси за завищеними цінами. Очевидно, що в академії є надійний тил. І цей тил може списати все. Навіть кілька тон ковбас за лічені дні. Але попередню змову трохи полінувалися пристойно оформити. Помітно, що реальні закупівлі були здійснені за завищеними цінами у зовсім іншого постачальника. А результати аукціону на Прозоро - це ширма для відвертого розкрадання державних грошей.

Розкрадати державні кошти – це злочин. А розкрадати гроші на армію під час війни – диверсія і державна зрада! Тому ми будемо продовжувати уважно слідувати за угодами Національної академії сухопутних військ імені Гетьмана Сагайдачного. І будемо звертатися до народних депутатів і правоохоронних органів допомогти нам в цьому. Також звернемося до Міністерства оборони, військової прокуратури та комітету з питань оборони Верховної Ради України. 

ДЖЕРЕЛО

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %