25 історій про бюджет «людською мовою»: кращі ідеї «Бюджетів для громадян»-2021

18 жовтня 2021, 9:44

Експерти Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» разом із представниками 25 громад-партнерок Програми USAID DOBRE із Запорізької, Чернівецької та Чернігівської областей розробили унікальні буклети – «Бюджети для громадян».

«Головна умова «Бюджету для громадян» (БдГ) – доступно та просто пояснити складні речі, подати інформацію про бюджет так, щоб вона допомагала кожному жителю громади зрозуміти порядок формування основного фінансового документу та усвідомити власну причетність і відповідальність за долю своєї громади», - розповів координатор Партнерства Анатолій Бойко.

Чимало громад використали для ілюстрування бюджетних процесів об’єкти, пов’язані з господарською діяльністю на їх території. Наприклад, яблука у Клішковецькій, Рукшинській і Недобоївській громадах, де працює потужна яблунева агломерація; зерно у Комиш-Зорянській громаді, де успішно розвивається аграрна сфера; риба у Коропській громаді, що славиться рибальством; кукурудзяна каша (мамалига) у Мамалигівській ТГ; мед у Великокучурівській громаді і т.д. У деяких БдГ інформацію про фінанси «розповідають» мультиплікаційні персонажі (наприклад, бджоли у буклеті Тупичівської громади чи бобри у Корюківській ТГ). Буклети містять зрозумілі інфографіки з інформацією про доходи й видатки, а також таблиці з детальною інформацією про витрати на заклади освіти.

Ознайомитися з усіма «БдГ» онлайн можна за посиланням.

«Бюджети для громадян» стали важливим інструментом проведення масштабної інформаційно-просвітницької кампанії «Впливай на бюджет своєї громади-2021!», під час якої жителі отримали примірники «БдГ», подали свої пропозиції до бюджетів на наступний рік; поспілкувалися з представниками місцевої влади та фінансистами про бюджетні процеси у своїх ТГ.

Нагадаємо, за підтримки Програми USAID DOBRE, «Бюджети для громадян» вперше адаптовано та успішно апробовано експертами Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» В Україні протягом 2018-2020 років за супроводу експертів Партнерства підготовлено, надруковано та поширено 150 «БдГ» для 95 територіальних громад у 16 областях загальним накладом 100 тисяч 500 примірників.

Експерти Партнерства, у рамках Програми USAID DOBRE, також підготували посібник «Бюджет громади людською мовою», який  містить  ґрунтовний опис практики.

У результаті системних зусиль, «Бюджет для громадян» не тільки став популярним інструментом серед громад, а й визначений Міністерством фінансів України як ефективний механізм залучення громадськості до бюджетного процесу.

Проєкт реалізується у рамках Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %