Відбулася серія перших тренінгів для шести громад-учасниць проєкту "Бюджетна партисипація від А до Я"

12 лютого 2024, 12:02

Упродовж 5-9 лютого експерти та експертки Громадського партнерства "За прозорі місцеві бюджети" провели тренінги для представників/ць шести громад-учасниць проєкту "Бюджетна партисипація від А до Я", що реалізується Партнерством за підтримки проєкту USAID "ГОВЕРЛА".

Серія дводенних тренінгів "Ефективні інструменти бюджетної партисипації" відбулася для Великобичківської та Ясінянської громад із Закарпаття, Вишнівської та Локачинської з Волині та Арцизької і Білгород-Дністровської з Одещини.

Наші експерти і експертки Віталій Світлик, Максим Лисюк, Микола Орлов, Марія Орлова, Альона Єгорова, Людмила Погрібна разом з учасниками й учасницями опрацьовували базові елементи прозорості бюджетного процесу та залучення громадян до нього, технологію розробки "Бюджету для громадян", збору пропозицій від громадян до бюджету, бюджетні слухання, елементи публічного звітування за результатами виконання бюджету тощо.

Відгуки учасників та учасниць

Голова Великобичківської громади Олег Бурса:

«Захід був надзвичайно корисним, пізнавальним та практичним. У нас однозначно є розуміння щодо необхідності втілювати на практиці інструменти бюджетної партисипації, оскільки ми прагнемо стати громадою, яка має бюджет для громадян, а не лише для депутатів та місцевих чиновників. Відповідно впровадження даних інструментів покращить загальний клімат у Великобичківській громаді і наші шановні жителі громади почнуть більше розуміти проблеми громади, а також позицію влади відносно розподілу бюджетних коштів, їх використання та планування бюджету громади».

Марія Орлова, експертка проєкту, менторка Вишнівської громади:

«Перша громада, новий тренінг, тому звісно хвилююче, але навчання в нас незвичне, це не про запамʼятав і переказав, а про розуміння. З цим все склалося. Тим більше у громаді вже є напрацювання, а наша інформація допоможе поповнити надбання ще корисними інструментами партисипації. Сподобалася командна робота груп щодо розробки прототипу бюджету для громадян. Впевнена, з таким настроєм цій громаді по силам досягти всіх індикаторів проєкту».

Любов Ющук, начальниця фінансового відділу Вишнівської громади:

«Формування бюджету (не лише робочого, а й особистого) для кожного з нас – це процес багатогранний, адже потрібно зважувати та прораховувати дуже багато аспектів. Відвідавши дуже цікавий дводенний тренінг, я ознайомилися з новими підходами до залучення громадян до формування бюджету, які, я певна, стануть доступними. Крім того, тренери надихнули мене на нові ідеї та шляхи їх реалізації. Думаю, формування бюджету на 2025 рік розпочнеться з нових підходів та додаткових інструментів із залученням громадськості. Дякую проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та ГП « За місцеві прозорі бюджети» за можливість почерпнути нові знання, які обов’язко будуть реалізовані в роботі».

Галина Федончук, перша заступниця Вишнівського сільського голови:

«Неймовірний курс. Навчання пройшло на одному диханні. Отримала багато знань, підказок, відповідей на свої питання та багато-багато мотивації!!! Дякую креативній команді тренерів, які вклали в курс не тільки свої знання, а також людяність, доброту, що дає бажання рухатись і вдосконалюватись далі, це те, чого нам зараз недостатньо – віра в себе і можливості розвитку тут і зараз, в наш складний час. Разом до Перемоги».

Тетяна Міщук, директорка КУ «Центр ПРПП» Вишнівської сільської ради, членкиня Молодіжної ради при Вишнівській сільській раді:

«Дуже корисний та інформативний захід щодо використання інструментів бюджетної партисипації. Просто та зрозуміло була донесена інформація щодо підготовки і поширення серед жителів громади бюджетів для громадян, детально описано основні етапи бюджетного процесу. Завдяки компетентним та висококваліфікованим фахівцям нам вдалось не лише набути знання у сфері бюджетних технологій, а й попрактикуватися у розробці власних ідей, проєктів та програм».

Тетяна Склянчук, членкиня ГО «Наша файна громада», провідна спеціалістка відділу з питань юридичного забезпечення ради, діловодства та проєктно-інвестиційної діяльності Вишнівської громади:

«Бюджет – поняття складне. Це не лише про гроші, а й про їх ефективне формування та використання. Завдяки дводенному тренінгу я дізналася, яким чином подати свою пропозицію до бюджету. Особливо сподобалося напрацьовувати майбутню структуру БдГ, де ми візуалізували центральну ідею. Цікаво було дізнатися про засоби інтерактивного спілкування, механізми участі громадськості у бюджетному процесі та про рівні прозорості. Дякую тренерам за чудово підготовлений матеріал, який з легкістю був засвоєний».

Микола Орлов, експерт Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!»:

«Завжди приємно бачити, коли громаду мотивує безпосередньо голова громади, ще одним відкриттям тренінгу для Локачинської громади були підприємці, громадські активісти. Вони були дуже залученими, мотивованими та обізнаними про стан справ в громаді. Локачинці знають фішки своєї громади, мають уявлення яким буде центральна ідея візуалізованого бюджету. Учасники вболівали за результати практичних напрацювань, дискутували як по темі тренінгу, так і щодо можливостей партисипації не лише у бюджетній тематиці».

Мирослава Шульга, начальниця відділу фінансів Локачинської селищної ради:

«Дуже професійно, цікаво, інформативно, в легкій та зрозумілій формі донесено складний фінансовий механізм бюджету. Зрозуміла недопрацювання в плані розміщення потрібної інформації на сайті, зрозуміла, як виправити наші недоліки та в якому напрямку працювати далі».

Юлія Попко, представниця Локачинської громади, яка працює у сфері агробізнесу та підприємництва:

«На цьому тижні мені випала честь побувати на тренінгу в межах проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я». Якщо бути відвертою, то з деякими словами у попередньому реченні я була не знайома і не дотична до цієї сфери діяльності)))) Але на своє здивування, я отримала багато позитивних емоцій та цікавих знань від тренерів Марії та Миколи Орлових. Це один з небагатьох тренінгів, який закінчився дуже швидко, оскільки час пролетів непомітно. Для себе зрозуміла одну річ: якщо хочеш жити в розвинутій і прекрасній державі, то роби ЩОСЬ для цього. Окреме дякую тренерам! Після вашого тренінгу захотілось підвищити свій рівень IQ».

Ірина Романюк, провідна спеціалістка сектору комунального майна, проєктної діяльності та інвестицій Локачинської громади:

«Під час тренінгу «Ефективні інструменти бюджетної партисипації» представники бізнесу, громадських організацій та ОМС спільно напрацювали алгоритм дій щодо покращення комунікації серед жителів громади при формуванні місцевого бюджету. Люди тепер хочуть не лише «бути почутими», а й щоб їхні пропозиції врахували. Як це зробити — присутні дізналися під час одного з практичних завдань, і навіть більше: завдяки активності представників бізнесу спільно з експертами проєкту розробили анкету «Твоя пропозиція бюджету». Відтепер наша робота як органу місцевого самоврядування має бути спрямована на те, щоб, при формуванні бюджету на наступний рік були враховані не лише пропозиції від керівників комунальних установ та організацій, а й від тих, хто заповнить запропоновану анкету і зможе навести свої аргументи щодо доцільності виділення коштів на ті чи інші цілі».

В Арцизькій громаді до навчання долучились спеціалістки комунікаційного та економічного відділів, заступниці міського голови, членкині молодіжної та громадської рад, депутатки, начальниця фінансового управління та журналістка місцевої газети.

Діана Гойчева, начальниця відділу економіки та інвестицій:

«Коли сформувалась громада, то перший рік був дуже тяжким. Ми багато говорили з людьми, проводили бесіди, щоб сплачувалися податки, пояснювали процеси, збирали потреби. Наявність такого підходу як Бюджет для громадян спростив би нам нашу роботу».

Оксана Стоянова, заступниця міського голови:

«Ви навчили нас говорити просто про складне. І не лише про бюджет, бо ці алгоритми можна використовувати до більшості процесів».

Наталія Гладченко, підприємиця, представниця Молодіжної ради:

«Я вдячна спікерам-тренерам за дуже змістовні роз'яснення в дружній і лайтовій обстановці! Пробувши на тренінгу в компанії дівчат, які розуміються на тому, як формується бюджет, було трохи незрозуміло: «Боже, що я тут роблю?!». Але під час тренінгу виявилось, що все не так страшно, як гадалося! Шкодую лише про одне, чому в нас, наприклад, у школі, не було такого предмету «З бюджетом на Ти» або щось з цього напрямку. Я дякую кожній за долучення мене до процесу навчання і порозуміння з бюджетом! Обов'язково втілимо в життя, і тоді наша Арцизька громада розквітне по-новому, і люди будуть на одній хвилі із владою!».

Ірина Гринько, начальниця фінансового управління Арцизької міської ради:

«Насправді я багато нового та цікавого дізналася про бюджет для громадян! Дякуємо організаторам та втілюємо в нашій громаді!».

Лариса Карабаджак, депутатка, членкиня бюджетної комісії:

«Стало більш зрозуміло, що таке бюджет і з чого складається. Раніше в депутатській діяльності приносили рішення: відкрив, прочитав, закрив. Дуже багато всього ти не можеш все осягнути, проаналізувати, запам’ятати, а тепер стало зрозуміліше, з’явилося розуміння процесів та цифр. Сам підхід Бюджету для громадян сподобався».

Тренерка, експертка Партнерства Альона Єгорова:

«Найбільше мене вразило те, з яким креативом і наснагою тривала робота над виробленням дизайну та основних меседжів майбутнього Бюджету для громадян міста Білгород-Дністровський. Всі учасниці були активно залучені до макетування. І мені здається, що такий спосіб командної роботи сподобався всім».

Олена Дренкалюк, секретар Ясінянської селищної ради:

«Ми раді що взяли участь у цьому тренінгу. Ми отримали нові знання щодо бюджетної партисипації, які в подальшому будемо впроваджувати в нашій громаді. Тренінг для нас був досить цікавим та корисним, нам було приємно спілкуватись та навчатися».

Світлана Джунжик, голова правління ГО «Креденц»:

«Дякую за поведений захід. Я належу до представників громадськості Ясінянської громади, які до участі в даному тренінгу взагалі нічого не розуміли про бюджетний процес, як наповнюється та використовуються кошти місцевого бюджету. Отримані знання були досить актуальними, корисними, було досить цікаво. Також мені дуже сподобалась класна взаємодія з представниками Ясінянської селищної ради. Я рада бачити, що вони зацікавлені в тому, щоб їхня робота стала більш публічною та прозорою. Маю надію, що вони будуть впроваджувати практику відкритості місцевого бюджету і зі своєї сторони я буду допомагати їм в цьому».

Після навчань за допомогою експертів Партнерства громади-учасниці проєкту розроблять нормативно-правові акти щодо інструментів бюджетної партисипації, підготують і поширять серед своїх жителів «Бюджети для громадян», проведуть комплексні інформаційно-просвітницькі кампанії для жителів громад.

Ця публікація створена Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %