Зміни до Бюджетного кодексу: яка мета і чого чекати?

01 червня 2023, 16:39

Уряд ініціює чергові зміни до Бюджетного кодексу: як інформує Громадське Партнерство "За прозорі місцеві бюджети!, до парламенту внесено законопроєкт "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості".

Серед основних положень проєкту закону - наступні:

- проєкти змін до Держбюджету повинні бути підтриманими Мінфіном (експертним висновком) ще до голосування в залі Ради;

- відновлюються вимоги щодо порядку внесення змін до Держбюджету (особливі, спрощені вимоги зберігаються лише до змін пов'язаних з сектором безпеки і оборони);

- з наступного року відновлюється середньострокове бюджетне планування в розрізі боргових зобов'язань уряду;

- призупиняються вимоги до обсягу державного боргу (призупиняється правило про недопущення перевищення 60% ВВП) та до граничного обсягу надання державних гарантій (вони не зможуть перевищувати 3% планових доходів загального фонду, за винятком тих, що надаються на підставі міжнародних договорів).

За словами експерта Партнерства Миколи Орлова, пропоновані зміни не стосується безпосередньо місцевих громад, однак є дуже важливими зокрема як частина виконання зобов'язань України перед МВФ та є необхідними для покращення стану публічних фінансів в державі загалом.

"Ця урядова ініціатива є цілком логічною, оскільки вона покликана врегулювати боргові зобов'язання уряду в тому числі. Для цього відновлюється практика щодо розробки стратегії врегулюваня цих боргових зобов'язань у середньостроковій перспективі, особливості розробки такої стратегії у поточному 2023 році, визначається роль Мінфіна у збалансуванні бюджетної політики при внесенні змін до Державного бюджету, врахування міжнародної технічної допомоги для потреб Державного бюджету. Тобто це основні виклики, які регулюються змінами до Бюджетного кодексу. Певною мірою ці зміни розблокують інструментарій для прогнозованості роботи уряду країни з державним боргом у среденьостроковій перспективі", - пояснив експерт.

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %