Земельна реформа може зменшити надходження місцевих бюджетів

28 квітня 2017, 13:00

Ярослав Рабошук, директор Центру аналізу та розробки законодавства Асоціації міст України.

Уряд готує законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Один з варіантів, який обговорюється – відкрити ринок с/г земель з січня 2018 року. Покупцями землі будуть громадяни України, територіальні громади та держава. Продавцями – власники паїв, органи влади. Цей варіант передбачає дію певних адміністративних обмежень. Один покупець не зможе купити більше 200 га.

Також передбачені зміни до Бюджетного Кодексу.

50% коштів від втрат від сільсько- і лісогосподарського виробництва пропонується зарахувати до доходів державного бюджету. Раніше ці кошти розподілялися між територіальними бюджетами різних рівнів.

У першому кварталі цього року до місцевих бюджетів вже надійшло 41,2 млн грн. Якщо округлимо – за рік це 160 млн грн, а потенційні втрати при передачі половини цього ресурсу до держбюджету – 80 млн грн.

Ще одна пропозиція на сьогодні 10% від продажу земель державної форми власності надходить у державний бюджет, 90% – у місцеві бюджети розвитку. Усі кошти, отримані від продажу комунальних земель, йдуть до місцевих бюджетів.

Що пропонується?

90% коштів від продажу земельних ділянок державної власності або прав на них, та 10% від продажу комунальних земель підуть у держбюджет – решта залишається місцевим бюджетам. Втрати місцевих бюджетів від такого перерозподілу можуть скласти як мінімум 400 млн грн.

І ця сума з року в рік буде збільшуватися, тому що мова йде не лише про втрати від продажу земельних ділянок, але й від продажу прав оренди на них.

Матеріал підготовлений в рамках партнерства VoxConnector

Царичанська 85,3 %
Широківська 62,7 %
Баштанська 59,5 %
Лановецька 59,1 %
Васильківська 58,3 %
Показати ще
Петриківка 19,8 %
Золотопотіцька 18,8 %
Любецька 17,9 %
Білоберізька 17,6 %
Хотинська 5,5 %